Опити за блокиране на сайтове няма да повлияят на изборите, увери началникът на отдел "Трансгранична престъпност" в ГДБОП Явор Колев, припомняйки си атаките от миналите избори.

Взети са мерки да не се стига до блокиране на сайтове на държавни институции у нас, уверен е Колев.

"Едва ли ще се стига до такива атаки, които имахме при предишните парламентарни избори. А също така искам категорично да заявя, че кибератаките не се отразяват по никакъв начин върху процеса на изборите, върху провеждането на изборите и резултатите от тях - те имат повече имиджов характер", отбеляза спецполицаят.

Колев заяви, че тези кибератаки се правят от така наречените БОП-НЕТ мрежи. Това са компютърни системи, разположени на територията на целия свят - заразени компютри и системи, които са компрометирани. Те са станали подвластни на тези, които осъществяват атаката.

Те целят да злепоставят определени институции, да създадат грешно впечатление у публиката, че тези институции са слаби и не могат да защитават своите сайтове, своите мрежи, което не е така.

Експертите от ГДБОП обясняват, че авторът на атаката се открива изключително трудно, тъй като това става през заразени компютри по целия свят.