Служебният икономически министър Кирил Петков няма втора покана за разговор от "Има такъв народ". Той беше поканен за разговор преди обявяването на първия проектокабинет с премиер Николай Василев заедно с колегите си от служебното правителство Василев и Денков.

Кирил Петков заяви, че силно се надява 46-то народно събрание да излъчи стабилно редовно правителство, тъй като държавата има действително нужда от това. "Има набрана скорост и ако продължи тази инерция съм сигурен, че скоро ще има много други добри резултати."

Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков обясниха защо не искат да са в кабинет на ИТН

Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков обясниха защо не искат да са в кабинет на ИТН

Тримата служебни министри виждат "съществени различия"

За мен е чест да работя тези 9 седмици за българското общество и имам готовност да продължа да го правя, но при пълна свобода и прозрачност, на което държа. Заяви Кирил Петков в студиото на Нова телевизия. Президентът Румен Радев нито веднъж не се е обадил откакто кабинетът встъпи в длъжност, а Кирил Петков коментира и плакат, който държи в ръце на снимка от протестите през 2020 г. - "Не искам моите данъци да отиват в чекмеджета, сараи и мазнинки". Като равносметка Петков открои, че дори е бил учуден от това, което е видял като министър вече - "видях това, което е написано, дори и в размери, които не очаквах".

Като пример той посочи парите, дадени напред за ремонт на язовирите, а открои 180-те милиона лева за строеж на луксозна правителствена сграда в "София тех парк". Тези пари са дадени за инженеринг - накуп проект, строителство и надзор, но за какво - удивен е Кирил Петков, че в средата на здравна криза, когато е нямало пари за лекари и респиратори се дават пари изобщо с някаква неясна идея да се преместят част от министерствата и държавните чиновници на друго място.

Кирил Петков смята да покани на разговор фирмите, които са поели тази поръчка и се надява поне една част от парите да бъдат върнати.

Петков очаква още информация от новия Надзор на ББР, който назначи доста трудно. Прави се оценка на обезпеченията, с които големите кредитополучатели са получили одобрение. Хубавата новина е, че до този момент са си плащали и банката е ликвидна, дали обаче голямата главница, която предстои да се плаща след години, ще я видим някога, Кирил Петков не се ангажира да отговори. Той обясни, че въпросът е в оценката на ликвидността на дружествата, които са на обезпечение според бизнес план за едно бъдеще.

Кирил Петков посочи, че надзорът прави оценка и е поискал, ако се намери някъде дупка, да я обявят.

Асен Василев: И Фондът на фондовете е на загуба

Асен Василев: И Фондът на фондовете е на загуба

Министерството на финансите го е субсидирало, за което предстои проверка