Корупцията е реалност несериозно е да се твърди че няма, навсякъде има, въпросът е как държавата се справя, коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ.

Това което може да се мери е усещането, защото няма научен метод, който да установи точно корупцията, заради мълчанието. Основателно или не е дълъг спор, но усещането е от значение. То може да обезкуражи и изгони инвеститорите. Освен че руши устоите на държавата, променя честното състезание и е удар в сърцето на пазарите, допълни Дончев.

Частни инвестиции не се насърчават с вербални методи, а с повече аргументи. Инвеститор дошъл в България, трябва да бъде стимулиран да доведе и други. Деликатни и фини нюанси са за Дончев тези неща и обясни, че даваме все повече сигнали, че България е стабилна и добро място за инвестиции.

Близо 80% от българите не вярват, че се бори корупцията

Близо 80% от българите не вярват, че се бори корупцията

Половината пък смятат, че се прави съвсем недостатъчно

Томислав Дончев коментира и предложенията на някои европейски държави усвояването на еврофондовете да се обвърже със съдебната система. Обясни, че техните идеи за реформа са с аргументите, че ако няма върховенство на закона, няма и гаранция за харчене на средствата. Страните бенефициенти от своя страна питат каква е връзката между едното и другото и каква връзка има всичко това с инвестиционния процес.

Като държава председател на съвета на ЕС се опитваме да сме добри модератори и да намерим компромис между едната и другата теза. Дончев заминава и за Япония, ще разговаря с компании и инвеститори и ще опита да ги убеди да дойдат и да инвестират в България.

Александър Кашъмов: Има връзка между свободата на словото и корупцията

Александър Кашъмов: Има връзка между свободата на словото и корупцията

Проблемът с корупцията е общ - няма атака срещу България, заяви Ска Келер

Вицепремиерът Дончев коментира и изказванията на Валери Симеонов относно евродепутатката Ска Келер, счита, че този тон не е типичен. По отношение на споровете, които се наблюдават между Обединените патриоти и ГЕРБ, Дончев добави, че коалиционни разговори на висок глас, достъпни за цялата общественост показват прозрачност и е добре, че дебатът тече публично.

За отношеният между обединените патриоти, Дончев обясни, че "политиката не е счетоводство. Освен хладното излагане на тези, аргументи, понякога се случва да има и спор. Политиката е страст и някои от разговорите са с по-висока температура".

Относно Истанбулската конвенция, Дончев не вижда повод или причина за всички коментари. С този документ хората виждат голяма част от страховете си и то не без чужда помощ. Допълни, че мъдрият политик никога не действа на инат.

Няма да се налага със сила конвенцията, обяснява Цветанов

Няма да се налага със сила конвенцията, обяснява Цветанов

Отлагат ратифицирането на Истанбулската конвенция, заради притесненията на хората, подклаждани от БСП

Припомняме, след като ратификацията на Исатнбулската конвенция мина през Министерски съвет и стигна до Народното събрание се разрази бурен дебат не само в обществото, но и сред политическите партии. Освен от ВМРО и "Атака", от БСП също се обявиха против ратификацията, като дадоха заявка и за организиране на референдум.

Държавният глава също се изказа против ратификацията, като според него сега не е моментът. В последствие от ГЕРБ замразиха придвижването и внесоха искане за тълкуване на документа от Конституционния съд.

Всички чули за Истанбулската конвенция, против са 60%

Всички чули за Истанбулската конвенция, против са 60%

78% споделят мнението, че никога не е късно да се проверява нечие богатство