news.bg„В зала №1 на НДК в събота възкръсна десницата. Избрахме София за начало на предизборната си кампания, защото е столица на страната".

Това заяви неколкократно в сутрешния блок на БТВ съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.

Той разказа, че залата е била препълнена, а най-голямо впечатление му e направил ентусиазмът на хората. Според него опитът за унищожение на десницата, е бил неуспешен.

По думите на Иван Костов, целият този саботаж с ЦИК и с отказа за регистрацията на ръководството на СДС, фактически е бил , за да не може да се регистрира самата Синя коалиция.
Всичко това е опит със средства и демократични механизми да се отнеме демократичното право, поясни Костов.

Съпредседателят на Синята коалиция смята, че е „някаква подправена реалност" мнението, че той е станал лидер на СДС и че Синята коалиция печели от факта, че СДС не се регистрира.

„Ние проявихме търпение и здрави нерви и дадохме възможност на хората да има за кого да гласуват. Сега имат - Синята коалиция", категорично заяви Иван Костов.

Той изрази удовлетворение, че с партньорите си в Синята коалиция са се сработили до такава степен, че в деня на откриването на кампанията си, по думите му, те са били първата политическа формация, която е обявила програма за изваждане на страната от криза, за изграждане на европейска инфраструктура, европейско образование и т.н.

„Ние предупреждаваме, че страната влиза в криза, но до преди дни това се отричаше. Програмата „Станишев", обявена като антикризисна програма, фактически усили кризата. Бюджетът на страната на практика се прояви и финансовия министър го признава", посочи Иван Костов.

Помолен за коментар относно черния PR „Подкрепяш Бойко, получаваш Костов", представителят на Синята коалиция посочи, че в това няма логика.
Той категорично заяви, че коалицията и ГЕРБ са конкуренти на изборите и се борят за гласовете на избирателите. По думите на Костов мострата за връщането му в управлението е изборът на гласоподавателите.

Никакъв Бойко, никакъв Борисов. Ние сме конкуренти", заяви Костов. Синята коалиция не би влязла в сътрудничество с никой от тройната коалиция и е гарант за това, че в бъдещото управление няма да присъстват нито Станишев, нито Доган, нито Сакскобургготски, подчерта Иван Костов.

Уточнение
Казах на Яне Янев, че не може да атакува хора от бизнеса така, сякаш го прави по поръчка, а не, че не бива да говори срещу олигарсите

Ние с Бойко Борисов сме конкуренти на тези избори. Ние от Синята коалиция даваме своите решения, нека от ГЕРБ също да дадат своите. Ние се борим за гласовете на избирателите", посочи Иван Костов в отговор на въпрос дали партията му предвижда коалиция с ГЕРБ.

Крикикувайки бюджета, Костов коментира и поведението на Орешарски. Ако беше честен към себе си, нямаше да изготви такъв бюджет, подчерта лидерът на ДСБ.

По думите му много хора са се промениха диаметрално противоположно през живота си пред очите на цялото общество, Орешарски е един от тези хора, добави Костов.
Те ходеха и казваха „Костов е прав", но Орешарски се е държал в услуга на тройната коалиция.

Иван Костов подчерта, че ДСБ са искали широка дясна коалиция, но атаките срещу дясното обединение са уплашили част от десните и те са се отдръпнали.

„Казах на Яне Янев, че не може да атакува хора от бизнеса така, сякаш го прави по поръчка, а не, че не бива да говори срещу олигарсите", уточни лидерът на ДСБ и поясни, че част от обвиненията на Янев изглеждат така, сякаш са политическа поръчка.

„Не може по този начин да се атакува бизнеса и след това да няма последици. Говорим за сериозни и авторитетни представители на бизнеса", посочи Костов.