В дебата преди разпускането на 40-то Народно събрание Иван Костов коментира състоянието, в което според него се намира България.

„Купуване, продаване на гласове, избиратели с рейсове, посредници...пикантна поява на разследвани и обвинявани лица в парламента", посочи лидерът на ДСБ.

„Всички чакат неизбежното и са претръпнали", продължи той и уточни - „Възпроизвеждането в още по-плашещи мащаби на корумпирани депутати".

Костов се обърна към народните представители с думите: „Ако сте купили и един глас, значи сте корумпиран политик".

Той упрекна управляващите за загубеното довериеи възможно най-лошата репутация на България пред европейските партньори и посочи като причина корупцията в кабинетите на управляващата коалиция и властващата мафия.

„Затова хората в България са най-бедните и отчаяни европейци", изтъкна още Костов.По негово мнение в момента градусът на разочарование на българските граждани е най-голям за целия 20-годишен преход.

Според него страната ни е в криза, а няма антикризисен план.

По думите му, планът Станишев е несъстоятелен.

"Икономическата рецесия обхвана всички отрасли в българската  икономика, всичко губи стойност в България и няма никакво противодействие", категоричен е Костов. Според него в държавата вече има дефицит.

Според него, очакваният дефицит на НОИ е над 400 милиона лева, а прогнозата му за този на НЗОК е  350 милиона лева. Необходим е антикризисенплан, за да се излезе от тази ситуация, подчерта лидерът на ДСБ.