Дългият път е, когато трябва да се мине през всички държави-членки, за да се получи разговор с България.

"Болната тема на България - Република Северна Македония". Така служебният външен министър Светлан Стоев отговори на въпрос, доколко е отворен пътят на Скопие към Европейския съюз по време на Словенското председателство на Съвета на ЕС.

Колко пъти трябва да повтаряме, че процесът на присъединяване на РСМ към ЕС не е само желанието на ЕС, посочи Стоев. Трябва да има и показани и доказани действия от РСМ, за да бъдат не само убедени европейските партньори, но и България, че те имат желание да се решават проблемите, които съществуват и които пречат на страната ни да даде зелена светлина, изтъкна Стоев.

Подобряване на отношенията и създаване на някаква нормална обстановка, но и даване на преговорна рамка от страна на държавите-членки, че подписаните договори с РСМ ще бъдат изпълнявани за в бъдеще - това посочи министър Стоев.

"Краткият път е двустранният път, а дългият път е, когато трябва да се мине през всички държави-членки, за да се получи разговор, който да удовлетворява България", обясни Стоев. Когато видим изпълнението на тези условия, нещата ще бъдат различни, увери министърът.

България осъжда езика на омразата в Северна Македония

България осъжда езика на омразата в Северна Македония

Те категорично не помагат за утвърждаването на добросъседските отношения

Това, което виждаме - езикът на омраза, който се прокарва от някои политически сили и представители на младежки движения (в РС Македония - б.р.) - не говори в тази насока. "Ние не сме чули някакво разграничение за това, което бе казано. Дайте си сметка колко е обидно това нещо и аз понякога питам - те биха ли се съгласили", запита Светлан Стоев.

На него би му се искало да има резултат по време на Словенското председателство на Съвета на ЕС. Ние очакваме от македонската страна предприемане на действия по отношение на клаузи, подписани през 2017 г. За някои от тях 4 години не можем да разберем защо не се изпълняват, недоумява Стоев.

Доколко искрени са нашите съседи за изпълняване на ангажиментите към нас и към останалите държави, запита Стоев.

Португалия: Упражнихме натиск, но разбираме българската позиция за Северна Македония

Португалия: Упражнихме натиск, но разбираме българската позиция за Северна Македония

Възлагат се надежди на словенското председателство…

Припомняме, България потвърди позицията си за европейската перспектива на Северна Македония по време на редовното заседание на Съвета "Общи въпроси"в Люксембург.

На 11 юни 2021 г. след последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, председателят й от българска страна проф. Ангел Димитров обяви пореден провал. "Последните часове показаха, че трудно можем да постигнем разбирателство за текст за Гоце Делчев", заяви Ангел Димитров.

Като цяло негативните констатации за провал се повтарят след всяка една от срещите, като разговорите бяха прекъснати преди изборите в Република Северна Македония, състояли се миналата година. Едновременно с това от страна и на управляващи, и на опозиция в Северна Македония бяха изказани редица надежди след смяната на властта у нас да настъпи обрат в позицията ни и ветото, наложено от България, върху преговорната рамка за еврочленство на РСМ и Албания да падне.

Паралелно с това опитите за влияние от страна на редица страни членки на ЕС се увеличават, като за започване на преговорите се изказа и германският външен министър Хайко Маас на виртуална среща на външния министър на Берлинския процес.