Българският и македонският началник на отбраната - адмирал Емил Ефтимов и ген.-лейтенант Васко Гюрчиновски отпътуваха заедно от София за заседанието на Военния комитет на НАТО в Брюксел, съобщиха от Министерството на отбраната.

Началникът на Генералния щаб на Армията на Република Северна Македония генерал-лейтенант Васко Гюрчиновски дойде до София, където заедно с адмирал Ефтимов излетяха с от летище "Враждебна" с българския военнотранспортен самолет С-27J Спартан.

В белгийската столица Брюксел двамата ще участват в заседанието на началниците на отбраната на Военния комитет на НАТО на 27 януари.

Пендаровски очаква твърда българска позиция, без значение кой ще спечели изборите

Пендаровски очаква твърда българска позиция, без значение кой ще спечели изборите

Надява се на приятели в ЕС и САЩ - човешко право е българи да се самоопределят като македонско малцинство

"Двамата споделяме мнението, че военното сътрудничество е ефективен инструмент за изграждането на конструктивни и приятелски отношения между две държави, каквито са Република Северна Македония и Република България. За мен е чест да приветствам генерал-лейтенант Гюрчиновски на борда на българските Военновъздушни сили", каза българският домакин.

В отговор началникът на Генералния щаб на Армията на Република Северна Македония благодари за поканата и изрази очакване двамата да обменят информация от взаимен интерес за Въоръжените сили на двете страни.

Жозеп Борел убеден в неоспоримата европейска перспектива за Северна Македония

Жозеп Борел убеден в неоспоримата европейска перспектива за Северна Македония

ТОва стана ясно след среща с Никола Димитров и Буяр Османи

В рамките на заседанието на Военния комитет на НАТО ще бъдат обсъдени операциите, мисиите и оперативните дейности на Алианса, както и Концепцията за възпиране и отбрана на Евроатлантическата зона.

В дневния ред на срещата в Брюксел има и специална сесия с поуките от практиката за ролята на съюза в противодействието на пандемията от COVID-19, каза адмирал Ефтимов.

Кой може и кой не може да се имунизира срещу коронавирус, видове ваксини

Кой може и кой не може да се имунизира срещу коронавирус, видове ваксини

Проф. Тодор Кантарджиев разясни и какви могат да бъдат страничните ефекти

Той припомни, че от началото на пандемията НАТО е активно въвлечен в организацията и мерките за справянето с коронавируса в логистичен аспект и чрез множество координационни механизми.

За ваксинирането на българските военни началникът на отбраната подчерта, че това ще стане съобразно Националния ваксинационен план.

Приоритет остават ротациите на мисиите ни зад граница. "Предстои планова ротация на контингента ни в Афганистан и той трябва да бъде сертифициран. Подчертавам, че ваксинирането е доброволен акт. Ние сме длъжни да подсигурим достатъчен брой ваксини, за което имаме изградена отлична комуникация с органите на Военномедицинската академия и многопрофилните болници за лечение в страната, имаме изготвени списъци на желаещите да се ваксинират", каза адмирал Ефтимов.