Президентът на РС Македония Стево Пендаровски не очаква промяна в позицията на София спрямо Скопие след изборите в България на 4 април. В интервю за телевизия "Клан", цитиран от "ТВ24" той заяви, че "за съжаление новините от България говорят за твърда позиция както на опозицията, така и на правителството към страната ни, така че който дойде след изборите, няма да има значителна промяна."

Той обаче се надява, че с помощта на, "нашите европейски приятели в Брюксел ще намерят формулировка, която няма да отрече нашето основно право как се чувстваме и декларираме и по този начин ще можем да започнем преговори с ЕС."

"Няма частично право в самоопределянето. Или имаме основното човешко право да се заявявам така, както се чувствам, или нямаме. Ако се чувствам като македонец, който говори македонски език, няма друга алтернатива, така ще се обръщаш към мен", коментира той във "Фейсбук".

Запитан за позициите на София относно идентичността, езика и съществуването на македонското малцинство в България, Пендаровски обяснява, че не трябва да има искания, свързани със самоопределението.

Заев предупреждава: Ветото на България засилва евроскептицизма

Заев предупреждава: Ветото на България засилва евроскептицизма

Вече загубихме твърде много време за спорове със съседски държави

"Тяхната теза е, че трябва да се откажем от опитите за признаване на македонско малцинство в България. Принципът номер едно в международните отношения, особено след 1945 г., е ненамесата във вътрешните работи на други държави. Следователно не трябва и не искаме да се намесваме във вътрешния ред на България", допълва той.

По думите му, "ако обаче някой поотделно се обяви за македонец и потърси право в Съвета на Европа или други организации, занимаващи се с правата на човека, това не означава, че някой от Скопие го е инструктирал или му е платил. Имаме хора, които се декларират като македонци и в Гърция. В Споразумението от Преспа ние не се отказваме от тях", каза Пендаровски.

Той също така очаква засилен ангажимент на САЩ в Западните Балкани след победата на Джо Байдън, тъй като в администрацията му има хора, които имат пряк опит в региона.

"Сред тях е Виктория Нюланд, която има лични отношения с нас, със Северна Македония, но и с региона", обяснява той.

Пендаровски подписа в понеделник закон за преброяване, регламентиращ първата подобна статистическа процедура от 19 години насам.

Германия препоръчва РСМ да изпълнява Договора за приятелство с България

Германия препоръчва РСМ да изпълнява Договора за приятелство с България

Германският посланик в РСМ: С. Македония трябва да продължи с реформите, България първа я призна

Припомняме, сред исканията на РС Македония са България да признае т.нар. "македонско малцинство" на своя територия. Македонците оспорват, че езикът им е изкуствено създаден на базата на западно наречие на българския език преди десетилетия. Според македонската академия на науките техният език имал история няколко стотин години. Освен това македонците си присвояват исторически личности на България.

В Македония има полярни мнения след интервю с техния премиер Зоран Заев пред българската агенция БГНЕС. В интервюто той казва, че Гоце Делчев е общ, че българите не са били фашистки окупатор, както пише в техните учебници и че България ще охранява небето на Македония. Интервюто е след като България спря началото на преговорния процес за еврочленство на РС. Македония, заради неспазване на Договора за добросъседство с България.

На 17 ноември 2020 г. България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония.

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново. България спира РСМ заради двустранни проблеми.

След позицията на България за отлагане на началото на европреговорите с Македония министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска да продължи преговорите със София.

В същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае (някакво - б.р.) македонско малцинство.

Посланикът на ЕС в РС Македония вижда ясна перспективата за еврочленство

Посланикът на ЕС в РС Македония вижда ясна перспективата за еврочленство

В двустранни спорове за разширяване 27-те държави на ЕС действат с единодушие