Вето на Бюджет 2017-та, сезиране на Конституционния съд (КС) за пръстовите отпечатъци, с които се влиза в болница и референдум за членството на България в НАТО и разполагането на чужди военни бази у нас. Това би искал да промени кандидатът за президент на България Велизар Енчев, който в дебат с Веселин Марешки пред bTV представи платформата си за участие в предстоящия вот на 6 ноември.

Марешки бе категоричен, че ще успеем като "изхвърлим боклуците, ще преборим корупция, картелите и контрабандата. Това ще стане като съберем истински патриоти, професионалисти във всяка една област".

И двамата обявиха, че техните опоненти са представителите на статуквото, но Енчев обясни, че опонира на първо място със сегашния президент Росен Плевнелиев и с управляващото мнозинство ГЕРБ-РБ-ПФ.

Запитани за ограничения брой секции, които се разкриват за гласуване на нашите сънародници в чужбина, Марешки определи случващото се като пълно безобразие.

Енчев припомни поговорката, че пътят към ада е постлан с добри намерения. "Добрите намерения се изродиха в нещо ужасно, което засегна българите в Западна Европа, Канада, САЩ", каза Енчев и обясни, че трябва да е ясна целта, срещу кого се борим. Припомняме, според сегашния Изборен кодекс не могат да се открият повече от 35 секции в дадена страна.

Марешки допълни, че слагаме пръстови отпечатъци в болниците, а не може нашите сънародници да гласуват по електронен път в ХХI век.

 "Ако съм държавен глава ще се противопоставя на правителството", заяви Велизар Енчев и цитира постановление на Министерския съвет № 208 от 12 август т.г., което е взето на закрито заседание. В него се решава за трайно настаняване на мигранти в България, като на общините се дава възможност да им осигурят жилища, медицинско обслужване, училища.  "Бих предложил такъв референдум и в България", каза Енчев.

И Веселин Марешки бе категоричен, че границата на страната ни трябва да е затворена. "Трябва ни силна държава", каза той. На въпроса на водещия, ако има хиляди хора пред границата на страната ни, какво трябва да се направи, аптечният бос обясни, че те с първия самолет трябва да се връщат там, от където са дошли. "По-лесно им е да усвояват пари като настаняват в България имигранти, защото те не са бежанци. Меркел ги покани, сега ни ги праща в България", коментира Марешки.

Според Енчев българският военен контингент в Афганистан трябва да се изтегли незабавно. Афганистан отказва да подпише споразумение за връщане на бежанците. "НАТО не е гарант за нашата национална сигурност, а касичка, в която внасяме без да получаваме нищо", обясни депутатът. Според него българското небе трябва да се охранява от българските ВВС.

"НАТО има голяма вина за ликвидацията на българските ВВС. Двигателите, корпусите на МиГ 29 имат ресурс за още 15-ина години. Ние ликвидираме българските ВВС да изпълним разпореждане НАТО,сякаш Чехия, Полша, Словакия нямат руска авиация", заяви той.

Относно външната политика Марешки заяви: "Няма да бъда ястреб, който с необмислени думи и постъпки да застрашава България".  Той бе категоричен, че като част от съюз (НАТО) не сме длъжни да имаме всичко.

И двамата бяха категорични, че субсидиите за партиите трябва да се намалят, какъвто е един от въпросите в предстоящия референдум. "Партиите са се превърнали в банки, получават лихви", каза Енчев. Марешки припомни, че в допитването, чийто инициатор бе той, е искал да отпадне субсидията.

Относно външната политика депутатът припомни, че ние сме единствената държава в НАТО, която не получава и цент за разполагането на чужди военни съоръжения на наша територия. "Твърдо съм против НАТО, но трябва България да се присъедини към решението за създаване на европейски сили", каза Енчев.

Веселин Марешки споделяше неговата теза, че нямаме интерес от настаняване войски на наша територия, защото това ни прави цел. "Дори представени като защитни елементи, това е войнственост. Народът на Крим си е казал, че иска да бъде в границите на Русия и той е там, където е пожелал. Считам, че сега е по-добре", обясни той.

И двамата кандидати за поста на държавен глава са против санкциите за Русия. "Руската държава печели от тези санкции, те внасят инсталации, заводи и започват да произвеждат. Като паднат санкциите няма да има какво да внасяме там", обясни аптечният бос.

Той заяви и че е против свободно пускане на турски граждани в ЕС. Турция трябва да изпълни изискванията на ЕС, каза Марешки.

Енчев се позова на своите външнополитически познания и заяви, че казусът с Крим е като случилото се в Косово. "Международният съд в Хага легитимира косовския казус, би трябвало да легитимира Крим", обяви той и допълни, че облекчаването на визовите санкции за Турция ще навреди на ЕС и на гранична държава като България.

Двамата участници в дебата бяха запитани и за случая с изпочупената паметна плоча на връх Каймакчалан. Енчев обясни, че в знак на протест трябва да отзовем българския посланик в Скопие и да уведомим македонския, че замразяваме преговорите за подписване на Споразумението за приятелство.

Малко по-различно бе становището на Марешки, според когото няма нужда да нагнетяваме междудържавните отношения. "Работя с много македонски фирми, не усещам напрежение", обясни той.

Относно правомощията на държавния глава, Веселин Марешки бе категоричен, че проблемът не е само на картела. "Не е проблемът само с горивата - Царските конюшни, КТБ, АЕЦ "Белене" - президентът мълчи", обясни той виждането си за по-активна роля на държавния глава и припомни репликата, отправена от президента Петър Стоянов (1997-2002 година) по адрес на премиера Иван Костов "Иване, кажи си".

Той обяви, че е абсолютно "За" промени в Конституцията и посочи, че колективната безотговорност е един от най-големите ни проблеми. "Аз съм за пряката отговорност на всеки човек на мястото, на което е", обясни Марешки.

И двамата кандидати за поста на "Дондуков" 2 се обявиха "За България" на въпроса "За САЩ или за Русия".

"Нито САЩ, нито Русия - това е големият проблем. Срам ме е, че сме позволили измамници да се качат на главата ни. Истинският ми опонент е статуквото", поясни Марешки.

За правомощията на държавния глава Енчев каза, че ще ползва правото на вето, на сезиране на КС за действията на правителството. "Референдум за членство на България в НАТО, обръщения към нацията", поясни желанията си той и заяви, че ако е държавен глава, сега ще има обръщение към нацията парламентът да се събере и продължи работата, независимо от изборите. (Припомняме, вчера народните избраници си гласуваха месец платена ваканция заради предстоящия президентски вот - б.р.).

Енчев заяви, че иска да има нова алинея в чл. 100, ал.6 от Конституцията за изпращане на български контингенти в чужбина. "Не може държавния глава да отговаря за отбраната, а да няма последна дума за това - става дума за проливане на кръв. Не министърът на отбраната и премирът решават разполагане на контингенти в чужбина и у нас. Януари догодина тук се разполага чужда военна сила", каза Велизар Енчев.

Той поясни, че би свикал Съвета за национална сигурност още тази седмица заради провала правителството с издигането на Кристалина Георгиева като техен кандидат за генерален секретар на ООН и за подписване на споразумението между Русия и Турция за Турски поток, вместо обсъждания Южен поток. "Защо проспахме 6 златни месеца", запита Енчев.

Той се обяви против васалния манталитет и обясни, че като посланик не е изпълнявал нареждане на външния министър, които смятал, че не са били в интерес на България.

По време на дебата между Велизар Енчев и Веселин Марешки в студиото бе и политическият психолог Антоанета Христова. Тя определи двамата като ярки мажоритарни кандидатури, от един и същи политически профил или нюанс на патриотичното говорене. "Личеше си, че имали общо минало и са много различни от гледна точка вербално и невербално поведение. Те бяха екип с различни умения за принос в този екип и дебата срещу трети страни, които са извън студиото. Говореха мажоритарно и не се "надцакваха" с другия", обясни Христова.