България най-после има външнополитическа стратегия. С вълнение държа този документ в ръцете си, сподели на брифинг Мария Габриел. Този документ е иновативен, но и първият в историята на страната ни, подчерта тя.

Интензивни дебати се провели в изминалите месеци, в които се открили българските приоритети във външен план. Според външния министър важно било да се чуе мнението на гражданското общество. Приемането на този стратегически документ цели обществена подкрепа за външната ни политика, както и да повиши авторитета на дипломатическата служба. В много страни има такъв документ. Приемаме това начинание като предизвикателство, но и като кауза, заяви Мария Габриел.

Мария Габриел знае, че политическите престрелки у нас се следят в Европа

Мария Габриел знае, че политическите престрелки у нас се следят в Европа

Тя подчерта добрата си работа по темата Шенген със силовия министър

Днес нашата външна политика трябва да се справя с много трудности, а диалогът и дипломацията са най-надеждните способни за постигане на съгласие, според първия ни дипломат. Този документ ще определя приоритетите ни във външните отношения и ще ни определя като надежден партньор, както се изрази Габриел.

Няколко са стратегическите цели - пълноправно членство в Шенген и Еврозоната, страната ни да е регионален иновационен лидер, защита на правата и интересите на българите зад границите и др. А сега какво следва, попита Мария Габриел. От тук нататък ще имаме очаквания, смята тя.

Мирът и сигурността не могат да бъдат приемани за дадености, за това и първият ни дипломат, който от утре вече няма да е начело на Външното ведомство, се надява за повече сплотеност в международното поведение на страната ни. Вярвам, че България има нужда от външнополитическа стратегия, убедена е Габриел. Поставихме основа с широк обществен консенсус, допълни тя.

Служебният кабинет полага клетва утре

Служебният кабинет полага клетва утре

На извънредно заседание на парламента

Целта е всички да говорим в един глас у дома и в чужбина, по мнението й. Вървим от турбуленция към турбуленция, според проф. Георги Фотев. Повече от всякога се нуждаем от външнополитическа стратегия. Ако нямаме такава стратегия ще изпаднем в опасно объркване на обществото, според него.

Политиката в демократичното общество трябва да бъде открита, заяви проф. Фотев и посочи, че българските национални ценности са европейски. Хубаво е, че европейските ценности стават национални, по мнението му.