Близо 9 млрд. лева е общият размер на разходите по консолидираната фискална програма за месец декември миналата година. Това става ясно от информация, разпространена от Министерството на финансите. Спрямо разходите през декември 2020-а увеличението е малко над един милиард и 100 милиона лева. Основните пера са социалната и здравната сфера.

През декември 2021 г. са похарчени 8,9 мрлд. лева, а година по-рано разходите са били 7,8 млрд. лева.

Министерство на финансите оповести структурата и вида на разходите за месец декември 2021 година, след като лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов напусна коалицията и заяви, че правителството на Кирил Петков е изхарчило най-голямата сума в историята на България - 9 млрд. лева за 9 дена.

Слави Трифонов слага край на "агонията" - изтегля министрите си

Слави Трифонов слага край на "агонията" - изтегля министрите си

С обръщение по телевизията си 7/8

Част от общия размер на тези средства е по планирани разходи в бюджета, друг - с решение на Народното събрание, става ясно от съобщението.

Основните направления, по които нарастват разходите за декември 2021 г. спрямо отчетените за същия месец на предходната година са социалната сфера и прилаганите през 2021 г. нови програми за компенсиране на небитовите потребители на електрическа енергия за справяне с последиците от съществените и неблагоприятни колебания на цените на електрическата енергия, в т.ч.

На следващо място сред първостепенните разпоредители с бюджет по държавния бюджет, при които се отчита значителен ръст на разходите за декември 2021 г. спрямо декември 2020 г. са разходите на Министерството на труда и социалната политика. По бюджета на министерството са отчетени общо разходи за декември 2021 г. в размер на 343,4 млн. лв., в т.ч. 219,4 млн. лв. за мерки и социална подкрепа на правоимащите лица и семейства, с оглед недопускане на социално напрежение в сложната епидемична и икономическа обстановка в страната.Разход към сметка за чужди средства на Министерство на енергетиката във връзка с одобрените допълнителни разходи (450 млн. лв.) по държавния бюджет в изпълнение на Решение на Народното събрание от 23.12.2021 г. за одобряване на допълнителни разходи и трансфери по държавния бюджет за 2021 г. за сметка на преизпълнение на данъчните приходи по държавния бюджет за 2021 г. (ДВ, бр. 110 от 24.12.2021 г.) за изплащане на компенсации за високите цени на електрическата енергия и природния газ през първото тримесечие на 2022 г. (0,45 млрд. лв.).

ИТН не искат да се чака актуализация на бюджета за цените на тока

ИТН не искат да се чака актуализация на бюджета за цените на тока

Предлагат 18 спешни мерки в енергетиката

Разгледани по бюджетни системи, най-значителен ръст на разходите за месец декември 2021 г. се отчита по бюджетите на социално и здравноосигурителните фондове (ДОО, НЗОК, УПФ и ФГВРС), които нарастват номинално с 948,2 млн. лв. спрямо декември 2020 г. Следват разходите по държавния бюджет - с ръст от 408,3 млн. лв. и разходите по бюджетите на общините, които нарастват с 235,4 млн. лв. спрямо последния месец на 2020 г. При разходите по други бюджети и сметки за средства от ЕС, съпоставено с декември 2020 г., се отчита намаление, с което общо разходите по КФП (без вноската в общия бюджет на ЕС) за декември 2021 г. нарастват с 1 149,1 млн. лв. спрямо отчетените за същия месец на 2020 г.

За нарастването на разходите по бюджетите на социално и здравноосигурителните фондове най-голям принос имат разходите за пенсии, които нарастват с 1 070,2 млн. лв., докато разходите за субсидии (основно разходи по мярката "60/40") през декември 2021 г. са по-ниски. Поради тази причина общите разходи по бюджетите на социално и здравноосигурителните фондове нарастват номинално с 948,2 млн. лв. спрямо същия месец на 2020 г.

Гроздан Караджов: Министрите не знаеха, че ще обсъждат актуализацията на Бюджет 2022

Гроздан Караджов: Министрите не знаеха, че ще обсъждат актуализацията на Бюджет 2022

Думите на Петков са картина на коалицията

Традиционно през месец декември са концентрирани значителни по размер разходи, които превишават отчетените през предходните месеци на годината. През последните 20 години, без изключение, включително и за годините, за които в годишен план е отчетен бюджетен излишък, размерът на разходите през месец декември е съществен, обобщават от министерството на финансите.