"Не мога да си се представя в ролята на депутат." Toва признание направи бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов в сутрешния блок на БиТиВи, въпреки че е издигнат за водач на листа на ГЕРБ. Той е издигнат от гражданската квота и не е бил, нито е член на ГЕРБ. Влиза в листите като експерт. Приел е номинацията, тъй като смята, че "на тази възраст" и с опита, който има, това е възможност да продължи да бъде полезен на системата и колегите.

По отношение на поръчката на джипове за полицията, която в момента се разследва от ОЛАФ, Маринов обясни, че обществените поръчки се провеждат по строго определени правила от Закона за обществените поръчки. Самата същност на поръчката се заключава в техническата спецификация за това, което искаме да получим, обясни Маринов и допълни, че техническата спецификация била направена, така че да се закупят автомобили, които да имат висока проходимост.

"Впоследствие по време на служебния кабинет тази техническа спецификация е била променена и оттам нататък вече определя и насочва към друг продукт. Сама по себе си поръчката не е порочна и е минала през КЗК, през административен съд и министърът, който е бил тогава, е трябвало да подпише договора", поясни Младен Маринов.

Още през 2019 г. Христо Терзийски бил разпитван по разследването на ОЛАФ за МВР-колите

Още през 2019 г. Христо Терзийски бил разпитван по разследването на ОЛАФ за МВР-колите

Съветът в МВР бил обърнал параметрите

Проблемът, според него, бил защо е сменена техническата спецификация на обществената поръчка за джиповете на МВР.

По отношение на подадената оставка миналата година след акцията край Росенец и обвиненията, че е бил човек на ДПС, Маринов посочи, че министърът е политическа фигура, което означава, че трябва да може да носи и да поеме отговорност. Създаде се напрежение и аз приех да поддам оставка като отговорност за това да не се атакуват полицаите, които работиха на терен в Росенец, изтъкна Маринов.

И от днешна гледна точка той не смята, че полицията е допуснала грешка. "Аз смятам, че полицаите наистина се свършиха перфектно работата, защото ако бяхме позволили на протестиращите да се срещнат помежду си и да се сблъскат, това щеше да бъде престъпление и да има сериозни последици за етническия мир в страната", обясни Маринов. За самата ситуация Маринов не иска да се говори дали има полицейско насилие, а дали се е нарушил гражданският мир и дали полицията е допуснала да се наруши общественият ред.

Българските полицаи били унизени в Росенец, защото това било брутално погазване на държавността, по думите на Маринов. Трябва да уважаваме институциите, а това, че полицаите не позволяват да се дискредитират и да се нападат, не ги прави престъпници, отсече Маринов. Той заяви, че не е бил министър на Пеевски, а министър в българско правителство. Дори когато бил избран за министър, ДПС не го подкрепили. "Много лесно е, когато не носиш отговорност, да правиш всякакви внушения", коментира обвиненията бившият силов министър.

Отложиха делото за плажа в парк Росенец заради липса на експерти

Отложиха делото за плажа в парк Росенец заради липса на експерти

Постройката попада на плажа

Припомняме, че на 11 юли 2020 година симпатизанти на ДПС плажуваха масирано на "Росенец". Това се случи след като бившия правосъден министър Христо Иванов и негови привърженици, които се опитаха да плажуват там и да поставят българското знаме, бяха грубо избутани от охранители на НСО, а българският трикольол бе съборен на земята от охранителите.

На 28 юли стана ясно, че пътят към плажа на "Росенец" се връща на община Бургас.

На 4 август официално плажът в Росенец вече беше със свободен достъп.

На 20 август Община Бургас издаде 5 констативни акта за незаконни обекти, разположени край имота в парк "Росенец", обитаван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

На 1 ноември имаше пореден протест в парк "Росенец", този път с фотоизложба.

На 25 януари 2021 г. ВАС не се произнесе по казуса с парк "Росенец"

А вчера на 1 март Отложиха делото за плажа в парк Росенец заради липса на експерти.