Вътрешният министър Христо Терзийски е бил разпитван през 2019 г. по разследването на ОЛАФ за обществената поръчка за покупка на високопроходими автомобили за полицията. Това обяви самият той в студиото на БНТ.

По думите му премиерът Бойко Борисов бил договорил (по време на втория си кабинет) 160 млн. евро за повишаване на капацитета на България за отблъскване на миграционния натиск. По-голяма част от колите бяха за Гранична полиция (ГП), една немалка част за Жандармерия и ОДМВР, които имат външна граница ЕС - Кюстендил, Бургас, Хасково, изреди Терзийски.

Адвокатът на Узунов: Има ли теч по случая на ОЛАФ срещу президентския секретар

Адвокатът на Узунов: Има ли теч по случая на ОЛАФ срещу президентския секретар

Бившият министър Валентин Радев обяви: Поспивам си главата с пепел, не съм се усъмнил

"Установихме нужда от автомобили с висока проходимост за обезпечаване. Разбработихме спецификация за автомобили от най-висок клас. Беше определена прогнозна сума 80-90 000 лв. за автомобил. Съгласувано е с всички служби на МВР. По време на служебното правителство спецификациите бяха занижени", каза Терзийски.

От президентството опровергават ОЛАФ за датата на договора за злоупотреба с €6 млн. от МВР

От президентството опровергават ОЛАФ за датата на договора за злоупотреба с €6 млн. от МВР

Договорът бил на 22 февруари 2018 г., а не на 23 март 2017 г

Той обясни, че изискванията от 40-60% - съотношение цена -технически параметри (висока проходимост) след това били обърнати. "Предполагам, че има документи, защото предложението за обръщане 60/40 е на Съвета в МВР".

Няма от какво да се притеснявам, че сме направили неправомерни действия, каза Терзийски. 

Терзийски допуска, че наказанието от ОЛАФ ще е заради по-нисък клас коли за МВР

Терзийски допуска, че наказанието от ОЛАФ ще е заради по-нисък клас коли за МВР

По думите му са променени техническите изисквания към автомобилите

Припомняме, че през февруари 2021 г. ОЛАФ съобщи, че е открила нередности в процедурата за купуване на полицейски автомобили от 2017 г., която се пада време на служебното правителство "Герджиков". По това време служебен вътрешен министър беше президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

Малко след това прокуратурата се дистанцира от доклада на ОЛАФ, а от президентството настояха за пълното изсветляване не само на тази доставка на автомобили за МВР от правителството на Бойко Борисов, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо.

От ГЕРБ изразиха предположение, че целта на президентската институция е да прехвърли отговорността за разследването върху някой друг като опит за разпъване на политически чадър над Пламен Узунов. Те припомнят, че именно секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента вече е разследван и за търговия с влияние. След това съдът обяви за незаконен ареста на Пламен Узунов.

Президентът Румен Радев излезе със своя позиция, в която посъветва премиера Бойко Борисов да освежи паметта си за автомобилите на МВР. Припомняме, заданието за тази поръчка е направено по време на втория кабинет "Борисов".

Зам.-външният министър Георг Георгиев пък видя много сладка далавера в МВР сделката.

Като юрист Татяна Дончева заяви, че не вижда нищо нередно в поръчка за джиповете на МВР. 

От АКФ попитаха защо се разследва само едната поръчка за джипове на МВР.

Казусът с джиповете за МВР бил първи конкретен случай за ОЛАФ

Казусът с джиповете за МВР бил първи конкретен случай за ОЛАФ

"И ГЕРБ ще трябва да носи отговорност"

Относно противоепидемичните мерки за сигурност по време на вота Терзийски обясни, че дори при масовите мероприятия не трябва да се струпва събиране на много хора. По време на проведените частични местни избори за кметове на 10 кметства и 2 общини са взети мерки за динамични здравни мероприятия. Те са били като генерална репетиция за противоепидемичните мерки вчера. Имаме 7 сигнала за нарушаване на изборния процес. Всички са докладвани, обясни сегашният МВР-министър.

5 машини за гласуване се сертифицират
Обновена

5 машини за гласуване се сертифицират

Подадени са 48 447 заявления за гласуване в чужбина

Имаше охранително и противопожарно обследване на склада, където са машините за гласуване. Охраната е от служители и Жандармерията, обясни той.

"Няма разлика за МВР дали ще охраняват превозване на изборни книжа или машини за гласуване. Сега те са 3 пъти повече и ще са нужни повече помещения за охрана. Ще ни е необходим допълнителен ресурс. За нас най-важно ще бъде здравните мерки за недопускане на проблем", обясни министърът.

Над 5000 полицаи са преминали през COVID-19. Сега на лечение са 52 полицаи, 428 на домашно, 90 под карантина. 4833 служители са заявили желание да се ваксинират, с втора ваксина са 118 - предимно лекари и медицински персонал. Приоритет за ваксиниране на служителите има в областните дирекции, където бяха проведени частични местни избори.

Сигнали за изборни нарушения могат да се подават на спешния телефон 112 за всички нарушения. На 7 или 8 март ще обявят специален телефон, имейл адрес, на който гражданите могат да подават сигнали за изборни нарушения. Провеждат се координационни срещи. Като ръководител на щаба за обезпечаване на изборния процес е главният секретар на МВР, който не е политически ангажиран - Ивайло Иванов.

Терзийски отчете спад на престъпността в страната, включително и намаление на телефонните измами и на броя на катастрофите без да спомене, че почти година страната ни е в локдаун, а по време на първото затваряне заради коронавирус на изходите от градовете имаше КПП-та и хора бяха връщани от пътуване. "Войната на пътищата е 6 пъти по-голяма от криминалната война", каза Христо Терзийски.