Проблемът при поръчката на автомобилите за МВР, която се разследва от ОЛАФ, е че са променени спецификациите на автомобилите към по-нисък клас. Това мнение изрази вътрешният министър Христо Терзийски, цитиран от БНР.

Той уточни, че вече текат разпити на служители, които са имали отношение към поръчката.

Вътрешният министър смята, че в случая проблемът идва от конкретното решение за закупуване на по-нисък клас автомобили от първоначално предвидените.

"Наказанието, което най-вероятно ще ни бъде наложено от Комисията, е заради това, че са променени техническите изисквания към автомобилите, които искаме да бъдат закупени, към по-нисък клас".

Казусът с джиповете за МВР бил първи конкретен случай за ОЛАФ

Казусът с джиповете за МВР бил първи конкретен случай за ОЛАФ

"И ГЕРБ ще трябва да носи отговорност"

Министър Терзийски посочи и кога е станала подмяната на спецификациите: "Някъде може би към средата на февруари месец 2017-та по времето на служебния министър се взе решение на база на съвети, подадени от негови съветници, че тези спецификации трябва да бъдат завишени. Всички документи по тези процедури са в досието на обществените поръчки", отбеляза той. 

Вътрешният министър допълни, че спецификациите за колите, изготвени от Главна дирекция "Национална полиция", на която той е бил директор, са били същите като тези на "Гранична полиция".

Бивш МВР-шеф от ГЕРБ подписал за джиповете, но нямал друг избор

Бивш МВР-шеф от ГЕРБ подписал за джиповете, но нямал друг избор

Политическите интриги за ОЛАФ, потвърждавали безсилието на създателя им

Припомняме, че на 1 февруари ОЛАФ съобщи, че е открила нередности в процедурата за купуване на полицейски автомобили от 2017 г. по време на служебното правителство. По това време служебен вътрешен министър беше президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

След това прокуратурата се дистанцира от доклада на ОЛАФ, а от президентството настояха за пълното изсветляване не само на тази съмнителна доставка на автомобили за МВР от правителството на Бойко Борисов, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо.

Идеята на процедурата по закупуването на автомобилите за МВР била да се спестят пари от ЕС, като затова нямало нужда. 

От ГЕРБ изразиха предположение, че целта на президентската институция е да прехвърли отговорността за разследването върху някой друг като опит за разпъване на политически чадър над Пламен Узунов. Те припомнят, че именно секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента вече е разследван и за търговия с влияние. От партията не са изненадани, че от президентството поставят под съмнение работата и на ОЛАФ, тъй като "вероятно се чувстват над закона".

ОЛАФ: МВР на България злоупотребило с €6 млн.

ОЛАФ: МВР на България злоупотребило с €6 млн.

Силовото ни ведомство е е нарушило условията на своето споразумение с Европейската комисия

Лидерът на АБВ Румен Петков също коментира въпроса за процедурата за закупуване на автомобилите за МВР и разследването на ОЛАФ. Той посочи, че тя може да е стартирала, докато Пламен Узунов е бил служебен министър, но е завършена по време на правителството на Бойко Борисов. Според него премиерът прехвърля от болната, на здравата глава.

Темата за разследването на ОЛАФ бе дискутирана и в парламента. Спас Гърневски от ГЕРБ заяви, че сега трябва да бъдат възстановени 6 милиона евро, по думите му това е предпоставка за наказателно производство. Според ГЕРБ договорът е сключен от Узунов.

Радев посъветва Борисов да си освежи паметта за автомобилите на МВР

Радев посъветва Борисов да си освежи паметта за автомобилите на МВР

От президенството съобщават, че това е последният им коментар по случая