"Наличието на големи ислямски общности на територията на Белгия и Франция са предпоставка за атаки като тази на летището в Брюксел. Този терористичен акт е и отговор на операциите, които провеждат силите за сигурност в двете страни. Има сериозни основания да се смята, че можем да очакваме още такива акции в този регион". Това каза бившият шеф на разузнаването у нас ген. Кирчо Киров пред БНР.

Според него, става дума за издигане на дейността на терористичните организации на по-високо ниво. "Извършват се терористични операции на няколко места с елементи на военна организация - с елементи на сериозна логистика. Това показаха атентатите в Париж от преди няколко месеца. Последните действия на френските и на белгийските специални служби показаха, че терористичните актове на територията на Франция са подсигурени с дейността на няколко десетки лица", обясни Киров.

Бившият шеф на разузнаването твърди, че залавянето на Салах Абдеслам е само "черешката на тортата" в този момент. С навлизането на огромните бежански маси на територията на западна Европа опасността от терористични актове сериозно беше завишена, каза ген. Киров.

Мерките за сигурност не само по летищата, но и по гарите, метростанциите, на места, където се събират големи маси от хора, ще бъдат изключително засилени, допълни той.

Генерал Киров коментира, че е необходимо поддържане на режим на координация и взаимодействие със специалните служби на съседните страни, особено след насочването на бежански потоци към нашата територия. Опасността за нас е реална и затова службите на България трябва да са в постоянна готовност, коментира Киров.