Незабавна служебна проверка да се направи от Министерството на външните работи за нарушения, извършени от длъжностни лица по време на гласуването вчера. За това настояват от политическа партия "Нормална държава".

Централната избирателна комисия също така трябва да разгледа детайлно постъпилите сигнали за нарушения в чужбина, а резултатите от проверката трябва да бъдат предоставени на Главна прокуратура, се посочва в позицията на партията.

Получени са сигнали от наши сънародници в чужбина за нарушения по време на вота. ПП "Нормална държава" е регистрирала проблеми в Турция, в Руската федерация, в Обединеното Кралство, в Гърция, ЮАР и Канада.

Сред тях са: откриване на секции със закъснение, мудно обслужване на гласоподаватели, липса на анонимност на вота, недостиг на бюлетини, изборна агитация в самата секция, недопускане на надлежно регистрирани наблюдатели са част от заявените нарушения.

За съжаление, голяма част от нашите сънародници в чужбина не са могли да упражнят правото си на глас, въпреки че са се явили навреме в изборните участъци.

Според партията на Кадиев решението на ЦИК да не удължи изборния ден в Обединеното Кралство, въпреки наличието на гласоподаватели пред урните, е в разрез с демократичните норми.

Българите в чужбина са неразделна част на нашето общество. Конституцията на Република България и Изборния закон гарантират техните избирателни права.