Към момента не се наблюдава усложняване на оперативната обстановка по линия на криминалната полиция в страната. Не са извършени криминални престъпления, свързани с подготовката и провеждането на изборния процес.

Това е основният извод от проведената среща с представителите на МВР, ДАНС и Прокуратурата. На нея са били обсъдени и мерките за противодействие на  "купуването на гласове" и осигуряване на реда в изборния ден.

Изготвен е план на МВР за опазване на общественияред в периода на подготовката и провеждането на вота. В областните дирекции са създадени оперативни щабове, които в непосредствена координация с прокуратурата и ДАНС ще реагират на всеки сигнал за нарушаване на политическите права на гражданите. Сформирани са мобилни екипи за разследването им.

Засилени са контролът и наблюдението в зоните на отговорност по държавната граница. Въведен е и 100-процентов паспортно-визов контролна всички ГКПП.
От МВР още веднъж напомнят на гражданите, че е забранено влизането с оръжие в избирателните секции.

Единствено полицейски служители имат право да влизат в тях с оръжие и то само след санкция от председателя на секционната избирателна комисия.

МВР апелира  за активно съдействие и подаване на сигнали за всички закононарушения на реда по време на изборния процес на познатите телефони 166, 112, както и във всички поделения на Министерството. В изборния ден сигнали ще могат да се подават и на антикорупционния телефон на МВР 02/ 982 22 22. Всеки един случай ще бъде проверяван.

И в  деня на изборите ще бъдат издавани удостоверения за изгубен, откраднат, унищожен или повреден документ за самоличност - лична карта (или зелен паспорт за родените преди 31 декември 1931 година)

До 15 часа гражданите могат да подават молби за издаване на удостоверение във всички РПУ и Областни дирекции на МВР, а от 15 до 17 часа- само в областните дирекции на МВР и РПУ на СДВР. Удостоверенията  важат само до края на изборния ден.