Предизборната кампания започва на 7-ми. ЦИК са готови с техническия образец на бюлетината. Това обяви по време на брифинг Александър Андреев, говорител на Централната избирателна комисия.

В бюлетината няма да има редове за заличените от президентската надпревара Светослав Витков и Владимир Кузов, съответно с номера 1 и 9. За тях няма да има редове в бюлетината, тъй като вчера след проверка в ГРАО се оказа, че нямат необходимите подписи за регистрация.

Андреев информира още, че на 4-ти октомври е изтекъл срокът за регистрация на кандидатските листи. Регистрирани са 21 кандидатски листи – седем, издигнати от политически партии, четири от коалиции и 10 от инициативни комитети.

По отношение на националния референдум срокът за регистрация в информационно-разяснителната кампания е до 26-ти септември. Там няма промяна - 34 са партиите, коалициите и инициативните комитети, които участват в информационно-разяснителната кампания в подкрепа на въпросите на референдума. Това са 10 партии, 2 коалиции и 22 инициативни комитета.

Андреев изтъкна още, че са постъпили 22 жалби срещу решения на ЦИК, свързани с назначаването на регионални избирателни комисии. Постъпили са и три жалби за медийните пакети, съответно от Асоциацията на регионалните радиа и от Асоциацията на печатните издания.

В днешния ден ще бъдат приети и решенията, с които ще определим и кои партии и коалиции имат медийни пакети, уточни Андреев.

25 са жалбите и сигналите, свързани със съставянето на списъците и възможността гражданите да проверят дали са в избирателните списъци. Пет от жалбите съдържат данни, че личните данни на избирателите са използвани в списъците за подкрепа без тяхно съгласие. Те са изпратени на Комисията за защита на личните данни, която трябва да извърши проверка и да наложи съответното административно наказание.

Днес изтича срокът за техническия образец на бюлетината. По отношение на него ЦИК вече е изпълнила своите задължения”, каза още Андреев. От ЦИК обаче не показаха как ще изглежда самата бюлетина.

Очаква се в днешния ден да са приключили всички консултации за назначаване на секционните избирателни комисии в общините.

Предизборната кампания започва на 7-ми октомври. В тази връзка до 7-ми всички медии, включително и електронните, трябва да предоставят условията за участие в предизборната кампания в избирателната комисия, както и в Сметната палата.

На 11 октомври изтича срокът, в който българските граждани, желаещи да упражнят правото си на глас извън страната – могат да подадат заявления на страницата на ЦИК или в дипломатическите и консулските представителства.

До тогава се приема и мотивирано предложение за разкриване на секции на определено място, както от страна на българските общност в чужбина , така и от дипломатическите и консулските представителства.

Андреев информира, че към днешна дата са подадени около 16 300 заявления за гласуване в чужбина. Най-много са подадените заявления от Великобритания около 3 900, Германия – около 2100; в Турция са около 1 800, в САЩ около 1 250, в Испания около 1050.

От ЦИК коментираха, че се изчерпва квотата за Великобритания, където имало квота от 35 секции и разрешителен режим за разкриване на секции. Цветозар Томов, говорител на ЦИК посочи, че до момента има над 40 места, където бройката е близко до 60 във Великобритания.