"В момента имаме учебници, в които нашите деца учат, че българи и турци живеели заедно, пеели, танцували и се черпели с баклава по време на празниците. Ще минат няколко години и сигурно ще пише, че едва ли не сме процъфтявали по време на Османската империя. Цинизъм! Отвратителен цинизъм, който обаче се преподава на българските деца".

Това заяви в речта си по повод националния празник 3 март - Освобождението на България от турско робство лидерът на "Атака" Волен Сидеров пред Паметника на Цар Освободител в София.

Караянчева: Почитаме българите, за които свободата е била по-ценна от живота

Караянчева: Почитаме българите, за които свободата е била по-ценна от живота

Политици, военни, дипломати отбелязаха на Шипка 141 г. Освобождение

По думите му днешните т. нар. наши евроатлантически приятели, на които се кланят ден и нощ, бяха тези, които поддържаха Османската империя.

"Бяха тези, които казаха на султана - искате ли помощ, искате ли военни специалисти срещу тези разбойници, които се бунтуват - имам предвид българите, които направиха Априлското въстание, имам предвид Левски, Ботевата чета - всички герои, пред които ние се кланяме".

Историци: Спекулация е в учебниците турското робство да се нарича османско присъствие

Историци: Спекулация е в учебниците турското робство да се нарича османско присъствие

Преподаватели по история от ВТУ се обявиха срещу подмяната на исторически факти

Сидеров обясни, че Западът поддържаше Османската империя, а прадядовците на Меркел, Тереза Мей, Юнкер и т. н. казаха да нарежат България на парчета в Берлин.

Сидеров се надява всички политици един ден да бъдат патриоти и националисти и да кажат, че България е основният им интерес. Всички останали блокове, съюзи и принадлежности са нещо, което минава и отминава. България е вечна!

Националистите отбелязват Трети март не като исторически архив или прашна страница от чекмеджето на историята, а като жива дата.

"Ако нямаше Освобождение, нямаше да има Народно събрание. Неслучайно този паметник е тук. Император Александър II гледа към сградата на парламента, за да помним кой е подписал манифеста за обявяване война на Турция, за освобождаване на угнетените християнски народи", заяви Сидеров в подножието на паметника.

По думите му и днес има безумци, които се опитват да омаловажават Освобождението на България: "Опитваха се да омаловажават жертвите на руските офицери и войници, на българските опълченци. Поклон и вечна слава на загиналите за България", каза лидерът на "Атака".

Той не пропусна да даде свое тълкувание на събитията от последните дни, сред което е посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в България.

Борисов убеждава за 3 март: Българската дума не само се чува, но се търси и цени

Борисов убеждава за 3 март: Българската дума не само се чува, но се търси и цени

"Няма как да не се чувстваме горди с постигнатото от всички нас"

"Идва другарят Столтенберг и се среща на четири очи с министър-председателя (Бойко Борисов - б.р.). Какво си говориха, за какво го е убеждавал? Аз ще задавам тези въпроси. Дали ще науча истината, е друга работа. За какво го е убеждавал ли? Мога да ви кажа, тъй като много години вече се занимавам с анализи и мога да преценя, че генералният секретар на НАТО е идвал тук, за да превърне България във фронтова линия срещу същата тази Русия, която ни освободи", каза Сидеров без да изтъква, че партията му е в управляващата коалиция на страната.

Столтенберг иска да сме готови за свят с руски ракети навсякъде
Обновена

Столтенберг иска да сме готови за свят с руски ракети навсякъде

Борисов влага сърце и душа да сме държава, способна на сериозни военни действия

Лидерът на "Атака" попита реторично какво получаваме от членството ни в НАТО. "Тези, които ни вкараха в НАТО, ни накараха да си нарежем всички тактически оръжия, които ги имахме подарък от Русия, макар в нейния съветски вид. Да, тя премина през много трансформации, но Русия си остана центърът на Православието. Ние принадлежим на Православието, не на англосаксонския свят", заяви Сидеров но не уточни подарък срещу какво е било част от старото въоръжение на армията ни.

Любомир Кючуков се пита какво е продължението на изказването на Столтенберг

Любомир Кючуков се пита какво е продължението на изказването на Столтенберг

България трябва да формулира и аргументира свои позиции в рамките на НАТО

"България е важна и точно затова тук идват генералните секретари на военните блокове, за да ни направят отново фронт, за да ни превърнат отново в инструмент за поразяване на тези, които ни освободиха, които проливаха кръв за нашето Освобождение", добави Сидеров.

По думите му от нас зависи дали ще гледаме безучастно собствената си съдба. "Българският народ дали ще се събуди, зависи от него. Трябват ни сили, за да показваме накъде да върви нашето управление. Ще го правим, докато сме живи", заяви лидерът на "Атака". Финалът на речта му бе с възгласа: "Бог да пази България!".