Към настоящия момент тиражът на бюлетините за местните избори са 17 257 800. Данните представи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев на редовния седмичен брифинг пред журналисти.

От тези 17 257 800, тиражът на бюлетините за общински съветници е 6 900 600, същата е цифрата за тиража на бюлетините за кмет на община, за кметове на райони в София, Пловдив и Варна тиражът на бюлетините е 1 858 100, а за кметове на кметства тиражът на бюлетините са 1 598 500. 

Кандидатите за гласа ни на местните избори на 27 октомври

Кандидатите за гласа ни на местните избори на 27 октомври

Българите с право на глас - 6 227 901 души

ЦИК прие две принципни решения, като едното е свързано с методическите указания за Секционните избирателни комисии (СИК) за обучението на членовете от началото на следващата седмица. Второто решение е за отпечатването на избирателните списъци на втория балотажен тур.

В тези избирателни балотажни списъци трябва да бъдат включени избирателите, които към втория тур имат навършена 18-годишна възраст.

Одобрени са образците на бюлетините с изключение на две кметства - Патареница, Пазарджик и Стефан Караджово, Болярово. На страницата на СИК може да бъде извършена проверка от страна на избирателите дали фигурират в списъка за подкрепа на независим кандидат, издигнат от Инициативен комитет. На страницата на ЦИК може да бъде направено по отношение на избирателите, които подрекпят регистрации на партии и коалиции.

Ако някои e установил, че не е дал своята подкрепа за дадена партия или коалиция, би могъл да подаде сигнал до Комисията за защита на личните данни.

Регистрирани са 7 неправителствени организации с общо 74 броя упълномощени наблюдатели. Международните наблюдатели са 21. Към натоящия момент в ЦИК са постъпили общо 31 сигнала и 147 жалби. Жалбите срещу решения на ЦИК са общо 14, като има все още 2 висящи жалби.

На 12 октомври 2019 г. изтича срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес. На същата дата изтича срокът за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия. Ако са подадени необходимият брой заявления до 12 октомври, хората, които не са успели да подадат такива заявления, могат да го направят това 21 октомври.

На 16 октомври ще бъде публикуван списъкът на заличените лица. Регистрираните канидати за общински съветници от държави-членки на Европейския съюз са 8 за Бургас, Варна, Велико Търново, Хайредин, Асеновград, Нова Загора и Попово. Кандидатите са от Румъния, Полша, Великобритания, Кралство Нидерландия и Гърция

анкета

За местните избори…

Виж резултати

Очаквам кандидатурите с интерес 19.4%

Чакам да започне кампанията 15.4%

Не се интересувам 16.1%

Пак ще се харчат народни пари 39.3%

Какви избори? 9.8%