Над половин милион българи работят в Европейския съюз.

Това сочат данните на Министерство на труда и социалната политика оповестени днес от Емилия Масларова по време на първото заседание на Националният съвет по трудова миграция.

Тя посочи анализ на анкета, проведена сред българи, работещи в Испания, според която 60.15% не работят по специалността си, а 31.95% от анкетираните са заминали със своите семейства.
3.76% от всички анкетирани са отбелязали, че биха се върнали да работят в България за 800 лв., най-голям процент - 22.56% са посочили заплата от 1500 лв.

Анкетата е проведена във връзка с предстоящата през ноември трудова борса в Испания. Предвижда се борсата да се проведе в неработен ден в Мадрид, тъй като в там има около 30 000 българи.

Масларова изрази надежда, че до края на година или в началото на 2009 г. да се осъществи такава борса в Атина.

По време на заседанието на Съвета по трудова миграция бе обсъден идеен проект на механизъм за определяне на годишни браншови квоти за достъп на граждани на трети държави до българския пазар на труда.

Министър Масларова информира за предприетите действия за сключване на спогодби с трети държави за прием на чужденци на пазара на труда в България. Проект на Спогодба е изпратен на съответните институции в Украйна, Молдова, Македония и Армения.