България няма основание за комплекси по отношение на Република Северна Македония. Това заяви пред bTV Надежда Нейнски.

Тя подчерта, че отношенията между двете страни не са само двустранни, а въпросът засяга Европейския съюз и геополитиката.

По нейни думи блокирането на преговорите на РСМ не са прецедент в историята.

Нямаме основание да си създаваме комплекси, че сме в изолация поради простата причина, че блокирането на преговорите е свързано с политиката на ЕС и не е прецедент, изтъкна Нейнски.

Според нея сме проявили по-дълго време конструктивност, отколкото е било нужно. Тя посочи, че много неща могат да се формулират по различен начин.

Нейнски заяви, че С. Македония иска да влезе в една общност с определени правила, а не може да защити собствените си такива.

Тя настоя следващото ни правителство да говори с един глас.

Пендаровски съзря маркетингов трик в позицията на България

Пендаровски съзря маркетингов трик в позицията на България

Македонският президент посъветва Заев да изчака редовно правителство у нас

"Тук няма ругателство и конфронтация. Ние трябва да се научим да си защитаваме интересите", категорична бе Нейнски.

По отношение на предстоящите парламентарни избори тя заяви, че тези, които се тревожат, че изборите са време, в което всички имат своите съмнения и страхове, всеки може да изпрати наблюдатели, което ще доведе до успокоение.

Припомняме, тази седмица България потвърди позицията си относно европейската перспектива на Северна Македония по време на редовното заседание на Съвета "Общи въпроси"в Люксембург.

Румен Радев: Да не допуснем лобиране, медиен и политически натиск от РС Македония

Румен Радев: Да не допуснем лобиране, медиен и политически натиск от РС Македония

Не може да градят идентичност върху кражбата на българската история

На 11 юни 2021 г. след последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, председателят й от българска страна проф. Ангел Димитров обяви пореден провал. "Последните часове показаха, че трудно можем да постигнем разбирателство за текст за Гоце Делчев", заяви Ангел Димитров.

Като цяло негативните констатации за провал се повтарят след всяка една от срещите, като разговорите бяха прекъснати преди изборите в Република Северна Македония, състояли се миналата година. Едновременно с това от страна и на управляващи, и на опозиция в Северна Македония бяха изказани редица надежди след смяната на властта у нас да настъпи обрат в позицията ни и ветото, наложено от България, върху преговорната рамка за еврочленство на РСМ и Албания да падне.

Паралелно с това опитите за влияние от страна на редица страни членки на ЕС се увеличават, като за започване на преговорите се изказа и германският външен министър Хайко Маас на виртуална среща на външния министър на Берлинския процес.