Има пропуски в справянето с безводието и водния режим в Перник. Това отбеляза пред bTV зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който пристигна в града за среща с кмета Станислав Владимиров.

Той бе категоричен, че наказани за водната криза ще има.

Запитан дали ще иска оставки, той отговори с "да", без обаче да уточни дали става въпрос за управителя на ВиК-дружеството. Това ще стане ясно след срещата с кмета.

Нанков е на мнение, че има и други пропуски. При предишния програмен период общината е пропуснала възможността да кандидатства за европейско финансиране за подмяна на амортизираната водопреносна мрежа. В момента се извършва ремонт и на стената на язовира.

Поне 4 месеца ще продължи водният режим в Перник

Поне 4 месеца ще продължи водният режим в Перник

Притокът в язовир "Студена" е най-малкият от 2006 г. насам.

Зам.-министърът посочи, че вече е приет проект за цялостна подмяна на водопреносната мрежа на Перник през новия програмен период. За целта вече са осигурени необходимите средства.

Припомняме, преди дни новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим.

На 7 ноември беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

Според бившия директор на дирекция екоминистерството - Асен Личев, 1/3 от язовир "Студена" е била източена необосновано. Наличието на ВЕЦ "Студена" означава, че водното дружество има интерес да черпи колкото се може повече вода от язовира за производство на електроенергия, каза той.

Перничани щурмуваха сградата на ВиК заради водния режим
Обновена

Перничани щурмуваха сградата на ВиК заради водния режим

Подготвили са писмо до кмета, искат оставки

На 14 ноември Владимиров заяви, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

От 18 ноември 2019 г. започна воден режим в региона. Той обхваща Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Водният режим засяга около 60 000 души.

Същият ден - 18 ноември, кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Очакванията му са прокуратурата да влезе във ВиК и да прегледа всички действия. Според него продължаващото разхищение на вода ще изчерпи и малкото останало количество от безценния ресурс.

Днес - 20 ноември, откриха салмонела в язовир Долна Диканя, от където смятаха да снабдят перничани с вода. По-късно стана ясно и че водният режим в града ще продължи най-малко четири месеца.

Откриха салмонела в язовир "Долна Диканя" - водата му не става за Перник

Откриха салмонела в язовир "Долна Диканя" - водата му не става за Перник

Предстои да се направи и втора проба