"Доказа се, че има нужда от пълен одит на това, което се случва по българските пътища". Tова заяви депутатът от "Продължаваме промяната" и пътен експерт Настимир Ананиев пред БНТ.

По думите му големият брой жертви на "Струма" е вследствие на пожара в автобуса. Според Настимир Ананиев има някаква допълнителна причина за трагедията, защото нафтата много трудно може да бъде запалена, не е като бензина.

"Пътната безопасност трябва да е приоритет, не може след трагедии да реагираме. Какво е станало на "Струма", ще каже следствието. Като експерти можем да даваме различни версии - виждате, че доста бързо излязоха с различни хипотези, че най-вероятно има комплекс от причини, свързани и с маркировката, и със сигнализацията, и елемент на човешка грешка", каза той.

Бивш шеф в АПИ: Около 250 млн. лв. нужни само за пътната маркировка

Бивш шеф в АПИ: Около 250 млн. лв. нужни само за пътната маркировка

АПИ разполага с бюджет около 200 млн. лв. годишно, твърди инж. Георги Златев

Според него при сблъсъка предното стъкло на автобуса също се е счупило. "Трябва да се види тази версия за акселератор, защото много малко хора са успели да се спасят. Както казах, трябва да реагираме преди трагедиите с конкретни действия", заяви Ананиев.

На преговорите за кабинет в сектор "Транспорт" също е обсъдено, че трябва одит на големите инфраструктурни проекти - как са били строени, спазват ли се безопасността и проектирането на пътищата. "Две години работи Държавната агенция по пътна безопасност. Те направиха един много хубав доклад в началото, в който признаха, че 2/3 от хоризонталната маркировка е незадоволителна, а сега прокуратурата ще възлага проверка дали маркировката отговоря на стандартите. Щом агенцията е казала, че 2/3 не е задоволителна, значи около 80-90% от цялата маркировка не е задоволителна и ние, шофьорите, виждаме това", коментира експертът.

Агенцията трябва да има координиращи функции между институциите, които отговарят за пътната безопасност, а ГЕРБ записаха, че това ще бъде просто едно аналитично звено, което да пише доклади, каза още Ананиев.

Богдан Милчев: Маркировката по пътищата ни не отговаря на нормите

Богдан Милчев: Маркировката по пътищата ни не отговаря на нормите

По всяка вероятност има човешка грешка пре катастрофата на АМ "Струма"...