Трябват мерки, включително законови, за да може аномалиите на пазара да не се случват. Това заяви служебният земеделски министър Явор Гечев. Конкретно Явор Гечев заяви такива намерения спрямо инфлацията у нас и законодателната инициатива за налагане на таван на надценките, но в студиото на БТВ коментира и намеренията за спиране на вноса на украинско зърно. Ембарго наложиха Полша и Унгария, но последва предупреждение от страна на Европейската комисия.

Ние сме солидарни с Украйна, но ЕК работи много бавно, много мудно. Проблемът е от септември месец, когато и ние сме сигнализирали. Бавният темп подкопава самата идея за солидарност, заяви Гечев и направи признанието, че като български министър е обиден и огорчен, че вече 6-7 месеца чака ЕК да реши каквото и да е. А и проблемът на родните производители не касае само пшеницата, а и слънчогледа, в последно време се наблюдава и внос на сухо мляко.

На 800 - 900 млн. евро се калкулират загубите на нашите производители.

ЕК обвини Полша и Унгария в неприемливи действия спрямо украинското зърно

ЕК обвини Полша и Унгария в неприемливи действия спрямо украинското зърно

Всички решения в рамките на ЕС трябва да се координират и съгласуват, изтъкват от ЕК

Явор Гечев смята, че е назрял и моментът за таван на надценките: "Има дефицит на законодателство, голяма част от него сме написали и допълнили." Но има и изкривяване на пазара и можем да го докажем, обясни Явор Гечев. Той изтъкна всички действия, с които държавата е подпомогнала "Ел Би Булгарикум", за да създаде алтернатива на пазара, като изреди цените на основните стоки - прясно мляко, сирене и кашкавал.

"Вече има алтернатива, искаме това да повлече крак, но това зависи от потребителите. Надявам се веригите да започнат също промяна", каза още Гечев.

Въпреки тези свои надежда две остават веригите, които предоставят информация за държавната платформа foodprice.bg и Явор Гечев не скри разочарованието си от това, признавайки че са очаквали интересът и сътрудничеството да са по-високо ниво.

Държавният каталог с цени на храни е готов -  foodprice.bg

Държавният каталог с цени на храни е готов - foodprice.bg

Кабинетът мисли за Закон за надценките