"Председателството на ЕС по никакъв начин не е застрашено заради сензацията "НДК" и то не се свежда до НДК. Далеч по-важно е какъв ще е политическият дневен ред и как България ще влезе в трудната роля на модератор". Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия.

Припомняме, Дончев беше принципал на НДК в периода, за който прокуратурата обвинява бившия директор Мирослав Боршош за злоупотреба с държавни пари. Според Томислав Дончев към всеки политик в България има упреци, включително и към него. Самият той е убеден, че системно е защитавал интересите на държавата.

"Бил съм рядко системен при преследване на интересите и правата на държавата и това е видно от действията ми и от всички документи", заяви вицепремиерът.

"Някои твърдят, че членството на една страна в ЕС започва истински, след като мине председателството й. По време на председателството всички институции разбират как работи ЕС", коментира Дончев.

Той обясни и някои очаквания. "Предстои ни да преодолеем заблудата, че по време на председателството, България ще е шеф на другите държави. През тези 6 месеца ще влезем в ролята на медиатор между различните групи, представляващи различни интереси. Председателството ни ще е свързано с куп актуални теми и въпроси", допълни Дончев.

Припомняме, много от предстоящите събития по време на българското председателство са планирани да се случат в сградата на НДК. По време на ремонта бе уволнен директора на НДК Мирослав Боршош, на другия ден бе възстановен на поста си

Припомняме, на 29 юни, два дни след като бе възстановен на поста директор на НДК, Боршош напусна сам. Като причина изтъкна проверката срещу неговото управление на НДК.

На 26 юни 2017 г., понеделник вицепремиерът Лиляна Павлова уволниизпълнителния директор на НДК Мирослав Боршош. Във вторник премиерът Бойко Борисов го върна на поста.

От БСП и ДПС обявиха в пленарна зала, че казусът трябва да бъде разследван от парламентарна комисия. Йордан Цонев от ДПС директно заяви, че според него случаят е за прокуратурата.

На 28 юни от прокуратурата съобщиха, че са уведомени от ДАНСзанарушения с бюджетни пари, отпуснати на НДК. Справката им е изпратена на 21 февруари 2017 година.

В сряда, 28 юни, от прокуратурата съобщиха, че са уведомени от ДАНС за нарушения с бюджетни пари, отпуснати на НДК. Справката им е изпратена на 21 февруари 2017 година.

Същият ден от БСП поискаха парламентарна комисия да провери случващото се в НДК, където тече ремонт защото това е основната сграда, където ще заседават гостите на страната ни по време на нашето Европредседателство през 2018 година.

Борисов е чадърът над Боршош, скочи левицата

Борисов е чадърът над Боршош, скочи левицата

Премиерът взел НДК от Лиляна Павлова, която отговаря за председателството и ѝ оставил едно кафе на Витошка

Малко по-късно на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че това са началните и работните обвинения по отношение на Боршош, тъй като продължава анализът на изисканите и вече получени над 4000 договора, които той е сключил в качеството си на изпълнителен директор. Договорът, за който му е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост е за ползването на лекия автомобил "Лексус".