Депутатите от БСП искат в парламента да дойдат регионалният министър Петя Аврамова и екоминистърът Нено Димов заради кризата с водата.

Три области в страната са в режим на вода и пред водна криза: Перник, Ловеч и Плевен, обяви от трибуната на парламента лидерът на червените Корнелия Нинова.

Докога хората ще плащат повече, недоумява тя. Социалистите внасят подписи за иницииране на дебат по темата. 

Перничани щурмуваха сградата на ВиК заради водния режим
Обновена

Перничани щурмуваха сградата на ВиК заради водния режим

Подготвили са писмо до кмета, искат оставки

"Знаете ли кой отговаря за водната реформа, попита Нинова управляващите и отговори: " Май не. Беше Нанков, после беше Малина Крумова, после като върнахте Нанков, пак Нанков. Сега кой е".

За лидера на социалистите реформа във водния сектор просто нямало. Управляващите да не си помислят за ново увеличение на цената на водата на фона на безсилието, което демонстрират, настоя още червеният водач.

По нейни данни през 2016 загубата на вода е 60 %. През 2017 расте и стига до 61.24 %.

В същото време ремонтите по газопреносната мрежа са 0.5 %. В последните години постоянно увеличавате цената на водата за хората, ядоса се лидерът на БСП. По думите на Нинова вместо инвестиции хората получавали легени.

След продецура лидерът на БСП Корнелия Нинова отново излезе на трибуната в парламента и настоя двама министри да дойдат и да обяснят за водната криза.

По-рано днес левите поискаха обяснение защо перничани нямат вода в домовете си. Министрите Аврамова и Димов да дойдат в парламента, за да търсим решение на проблема, поиска червеният водач.

Тя пита дали законодателният орган ще бъде неглижиран. Толкова ли е трудно да ни кажете да или не, настоя Корнелия Нинова. Не може да ни премятате втори час без ясен отговор, свързахте ли се с тези хора да обяснят не само на нас, а и на българското общество какво става в държавата с водната криза, ядоса се тя. 

Откриха салмонела в язовир "Долна Диканя" - водата му не става за Перник

Откриха салмонела в язовир "Долна Диканя" - водата му не става за Перник

Предстои да се направи и втора проба

Припомняме, преди дни новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим.

На 7 ноември беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

Според бившия директор на дирекция екоминистерството - Асен Личев, 1/3 от язовир "Студена" е била източена необосновано. Наличието на ВЕЦ "Студена" означава, че водното дружество има интерес да черпи колкото се може повече вода от язовира за производство на електроенергия, каза той.

На 14 ноември Владимиров заяви, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

От 18 ноември 2019 г. започна воден режим в региона. Той обхваща Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Водният режим засяга около 60 000 души.

Същият ден - 18 ноември, кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Очакванията му са прокуратурата да влезе във ВиК и да прегледа всички действия. Според него продължаващото разхищение на вода ще изчерпи и малкото останало количество от безценния ресурс.

Днес - 20 ноември, откриха салмонела в язовир Долна Диканя, от където смятаха да снабдят перничани с вода.