И тази сутрин президентът Георги Първанов не скри емоцията си на раздразнение по отношение на изненадалия го ход на БСП да прекратят разговорите с АБВ за формиране на коалиция и издигане на обща кандидатура на левицата на предстоящите президентски избори.

"Предателство е меко казано, това е подло”, заяви Георги Първанов в ефира на Нова телевизия.

Той посочи, че не може да приеме аргументите на БСП, тъй като между двата варианта за споразумение има две малки разлики, които са напълно преодолими при диалог.

И аз не мога да повярвам, но това бе аргументът на Корнелия Нинова – различното име, което се предлага за коалиция, посочи Първанов и обясни, че на практика предложението на БСП е по-изгодно за АБВ, но не е по-добре за каузата. Първанов обаче посочи, че не може в едно споразумение партиите да не бъдат равнопоставени, поне формално.

Георги Първанов обаче бе категоричен, че господин Румен Радев е употребен от БСП.

Първанов припомни, че от АБВ са предлагали неговата кандидатура да бъде надпартийна, а се е случило точно обратното.

"Корнелия Нинова си присвои кандидатурата. Той се превърна във фигура не просто на една партия, а на един човек." С това, според Първанов, изборите са загубени и  „се прави един голям подарък на ГЕРБ”.
Хората около г-жа Нинова отписаха тези избори", коментира Първанов, като обаче допълни, че това не се отнася за АБВ, която ще се бори за един силен резултат.

Георги Първанов не отговори на въпроса дали ще се кандидатира за президент на България.
"Сега не бързаме. Ще търсим коалиция с други партии, като Георгьовден." Георги Първанов припомни фактическото положение на нещата, че в момента има действащата коалиция от четири партии, така че тепърва предстоят разговори.

Той определи като силни кандидатури и Мая Манолова и Татяна Дончева, но отказа да говори конкретно АБВ кого би подкрепило.

Първанов определи ситуацията като „връщане в изходната позиция”, което на практика означава, че номинацията му с господин Калфин е в сила.

Името на кандидат-рпезидента на АБВ ще бъде ясно между 10 и 20 септември, във всеки случай преди кандидатурата на ГЕРБ, обеща Георги Първанов.