Номинацията Ирина Бокова за Главен секретар на ООН показва странна приемственост между премиерите Орешарски и Борисов. Затова нейният успех или неуспех ще бъдат тяхна отговорност.

Това заявяват "Демократи за силна България" в изявление на Националното ръководство, разпратено до медиите дни след като стана ясно, че кандидатурата на България вече е официална.

ДСБ припомнят, че в края на управлението си кабинетът „Орешарски” е ангажирал страната ни с кандидатурата на Ирина Бокова.

„Една истинска национална номинация трябва да има широката подкрепа на българското общество. Разбираме добре, че това е трудно постижим резултат”, заявяват още от ДСБ и заключават, че в случая с Ирина Бокова такава подкрепа не е възможна. Демократи за силна България изразяват и скептицизъм доколко настоящата кандидатура ще намери подкрепата и на Източна Европа.

„Кандидатурата й се възприема от нашите избиратели като жест към кръговете, свързани с комунистическото минало на страната, от които г-жа Бокова не се е разграничила. Българският кандидат ще има претенцията да представлява в световната организация не само българите, а и останалите източноевропейци – народи, които носят травмите на комунистическите режими.”

По отношение на самата номинация, според ДСБ, настоящето правителство е позволило да бъде изнудвано и дори заплашвано от БСП и АБВ -  фракциите на бившата БКП.

Ако влиянието на тези хора във външната политика продължи, под въпрос ще бъдат поставени не просто реформите и стабилността, а западния цивилизационен избор на България – голямото постижение на няколко поколения българи през последния четвърт век.