Деполитизацията на Българската армия изглежда фиктивно след прякото влизане на армейски генерал в политиката. Това мнение изрази в сутрешния блок на БНТ социологът Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч”. Тя смята, че се дава сигнал за недостатъчна стабилност на държавата и светват червени лампи, тъй като България би била единствената страна с президент, доскорошен генерал.

Димитрова отбеляза, че политическите сили и избирателите се мобилизират истински, когато са ясни всички кандидати. Предварителните проучвания показвали, че 54-55 % от 5,8 млн. българи, имащи право да упражнят вота си, ще го направят. Социоложката подчерта, че колкото по-силни са кандидатите, толкова по-голяма е и активността. Като цяло обаче президентските избори били с малко по-ниска активност, но имало и години с много силна активност.

По мнението на Боряна Димитрова на президентските избори ще стои въпросът за геополитическата ориентация на страната, а не симпатиите между ляво и дясно. Тя отбеляза, че борба за влияние има не само върху левите и десните избиратели, но има и конкурентна борба вътре в левицата и десницата.

Голямата въпросителна остава кандидатът на ГЕРБ. Боряна Димитрова подчерта, че евентуална възможна кандидатура на Бойко Борисов би отключила много въпроси като този кой ще стане премиер и лидер на ГЕРБ.

Като малко вероятна Димитрова вижда и обща кандидатура ГЕРБ – Реформаторски блок. Все пак тя не била невъзможна. По мнението на Боряна Димитрова реформаторите няма да могат да играят за победа на тези избори.

Тя съзира възраждане на националистическите нагласи и не изключва спор за второто място между Красимир Каракачанов и Румен Радев.