Войната трябва да спре. Това заяви премиерът на Норвегия Юнас Гар Стьоре след речта си пред Общото събрание на ООН, съобщи АП. 

Стьоре вярва, че международната общност, с едно изключение, е на същата позиция. 

"Чух го от Китай. Чух го от Индия. Чух го от африкански колеги. Мисля, че това е важно послание, защото Русия се опита да каже "Не, има различни гледни точки", каза Стьоре. Разбира се, страните изразяват мненията си по различни начини. Но в това има последователност. Войната трябва да спре."

Като член на НАТО, чиято граница с Русия се простира на над 100 мили (малко под 200 километра), географското и геополитическото местоположение на Норвегия се оказа уместно в контекста на кризата. Освен това е избран член на Съвета за сигурност.

Стьоре даде категорична оценка на начина, по който руският президент Владимир Путин се опита да оправдае действията на Русия.

Путин обяви частична военна мобилизация
Обновена

Путин обяви частична военна мобилизация

Москва е готова да използва "всички налични средства", за да се защити

"Президента Путин даде причина за мобилизацията и за продължаването на войната. Не е вярно, каза Стьоре пред АП. Русия била под заплаха, натиск, под някаква атака от страна на Запада. Аз съм министър-председател в страна от НАТО и гранича с Русия, европейска държава, принадлежа към Запада или както и да го наречете, но това просто не е вярно."

Стьоре не вярва, че Русия представлява заплаха за териториалната цялост на Норвегия, но определи агресията като "неприемлива". Той също така осъди късното пристигане и ранното напускане на срещата на руския външен министър Сергей Лавров.

"Той избра да не слуша нито едно от изказванията. Той говореше и си тръгна, след като приключи, което за мен е знак за, в известен смисъл, несигурност", каза той.

След избухването на войната Норвегия измести Русия като най-големия доставчик на природен газ в Европа. Досега Норвегия се съпротивлява на искането на Европейския съюз (ЕС) за тавани на цените на газа, като Стьоре каза пред AП, че ограниченията "няма да разрешат основния проблем, който е, че има недостиг на газ".

Лавров за Украйна: Ще изпълним поставените цели, независимо колко време ще ни отнеме

Лавров за Украйна: Ще изпълним поставените цели, независимо колко време ще ни отнеме

Руският външен министър обвини Запада