Генерал Румен Радев, новоизбраният български президент русофил, бивш командир на Военно-въздушните сили на България без никакъв политически опит, може да върне най-бедната държава в ЕС отново в орбитата на Москва. Така коментира АФП резултатите от провелия се днес втори тур на президентските избори у нас. 

Той е малко познат на обществеността и победата му е изненадваща. Свикнал е с повече с униформата, отколкото с костюма. Агенцията накратко проследява биографията и постиженията му. Неочаквано за мнозина обаче, печели около 60% от гласовете на балотажа днес. 

53-годишният генерал победи убедително кандидата на управляващата партия ГЕРБ, председателя на парламента Цецка Цачева, която спечели 35% от гласовете. 

По думите на новоизбрания държавен лава, победата му е "победа за всички българи. Демокрацията победи апатията и страха". 

Агенцията отбелязва също така, че премиерът Бойко Борисов обяви, че подава оставка след загубата на Цачева и страната вероятно отива към предсрочни избори.

АП също набляга на това, че Радев е "новобранец" в политиката. Цитират се негови изказвания относно отношенията с ЕС и Русия, мигрантите и т.н.