Столичният общински съвет не прие предложението да бъде проведен местен референдум за инсталацията за RDF отпадъци.

То беше внесено от "Демократична България" и независимия общински съветник Борис Бонев, но днес общинските съветници отхвърлиха идеята с 30 гласа "за", 11 "против" и 13 "въздържал се".

Става въпрос за последната, трета фаза от изграждането на завода за боклук на София, като първите две заработиха през 2013 г. и 2014 г.

С решение от 1 април тази година Европейската комисия одобри окончателно реализацията на проекта за изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия за оползотворяване на RDF при следните финансови параметри: 57,65% безвъзмездна финансова помощ и 42,35% собствен принос на Столичната община.

Демократична България иска референдум за изгарянето на отпадъци в София

Демократична България иска референдум за изгарянето на отпадъци в София

Събирането на подписи в подкрепа на гражданска инициатива "За чиста София без изгаряне на отпадъци" започва на 8 май

Припомняме, през май от "Демократична България" поискаха столичани да бъдат попитани какво мислят за изграждането на инсталацията.

Общинските съветници от БСП се обявиха "за" изграждане на инсталация, но настояват тя да бъде разположена на конкретно място - до завода за третиране на битови отпадъци в село Яна.

Ако инсталацията не бъде изградена, председателят на Комисията по екология Лорита Радева обясни, че вече няма да може да се говори за това, че ще се намалят средствата, свързани с използване на алтернативно гориво, с което да се заменят 65 млн. кубични метра природен газ, така че да се произвеждат топлинна и електроенергия за нуждите на 70 000 домакинства.

Опозиционни партии не искат нова фабрика за обработка на RDF отпадък

Опозиционни партии не искат нова фабрика за обработка на RDF отпадък

Проектът ще струва на общината 67 млн. евро