И големите ученици да се върнат в клас. Това иска премиерът Бойко Борисов стана ясно от думите му по време на пряко включване с видео от профила му във фейсбук.

Възнамеряваме големите ученици да ги пуснем на 31 януари, ако така добре вървим и управляваме пандемията, каза Борисов в Разлог, където съпровождан от министъра на образованието Красимир Вълчев и евродепутата Андрей Новаков посети професионална гимназия с общежитие.

По думите на Борисов мерките, въведени в страната, дават резултат. България се държи и по отношение на пандемията по невероятно либерален начин, но премиерът е убеден, че с тези мерки, с внимание и спазване на правилата и указанията, епидемията може да се овладее и да се държи на тези показатели. Само Гърция е с по-добри показатели за разпространението на вируса от нас, а те са в пълен локдаун, похвали се Борисов.

Припомняме, от днес са разрешени провеждането на изпити, олимпиади и практически занимания,, а детските градини и началните училища бяха отворени на 4 януари. 

Докато сме в мерки, ние правим училища, детски градини, строим, хората работят, изтъкна премиера и изтъкна, че са инвестирани 2 млрд. и 400 хил. лева за образование, от които 1,4 млрд. лева са дадени за учителските заплати, така че те да станат двойни.

Борисов не давал пари само за танкове и самолети, но и за училища
Обновена

Борисов не давал пари само за танкове и самолети, но и за училища

Правителството отпусна над 2 млн. лв. за образователната инфрастурктура у нас

По-късно Борисов заяви, че с над 600 000 лева , са оборудвани кабинети по природни науки. Изграден е нов физкултурен салон, както и нова спортна площадка Каза премиера по време на посещение в Брезница. Кабинетите за природоматематическите профили в училището, в което учат близо 400 ученици, са модернизирани. В цялата страна се изпълнява и програмата за изграждане на центрове за природоматематически науки в училища, за която са осигурени от правителството 40 млн. лв.

Снимка 514141

Източник: правителствена информационна служба

Министър-председателят Борисов беше категоричен, че инвестициите в образование ще продължат. Премиерът добави, че ще бъде потърсена възможност да се подпомогне с дофинансиране и детската градина в Брезница, която е посещавана от над 230 деца. Брезница кандидатства и за подкрепа по отношение на укрепване на речното корито по линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

Близо 12 милиона лева бяха отпуснати в рамките на мандата, за да бъдат осигурени шкафчета в училищата, където учениците могат да оставят учебниците си и да не им тежат раниците. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си в основното училище "Христо Ботев" в село Дъбница, община Гърмен.

Премиерът разгледа новия корпус на училището, за което правителството осигури над 200 000 лв. Училището, в което се обучават 150 деца до 10 клас, получи и близо 50 000 лв. за оборудване на кабинети по природни науки по програма на Министерството на образованието и науката.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев подчерта, че в следващите години чрез заложените европейски средства ще бъдат финансирани още 1500 училища за изграждане на подобни центрове.