Генералният директор на Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ) Франц-Херман Брюнер пристигна на двудневна работна визита.

В България той е по покана на вицепремиера по европейските фондове Меглена Плугчиева. Първата работна среща на Брюнер - с премиера Сергей Станишев - вече започна.

По повод посещението говорителят на ОЛАФ разпространи съобщение до медиите.

В него се цитират думи на генералния директор на ОЛАФ Франц Херман-Брюнер: "С българските власти ще обсъдим мерките, които следва да бъдат взети с цел увеличаването на ефективността на борбата с измамите и корупцията, накърняващи финансовите интереси на ЕС в България".

"Посланието ми към българските власти е ясно. Направени бяха някои промени. Това, което очакваме сега, са резултати", се посочва още в изявлението.

В изявлението се подчертава необходимостта от ясно и основаващо се на взаимно доверие и сътрудничество между българските власти и ОЛАФ.

Посещението на Франц-Херман Брюнер се провежда в рамките на стандартната оперативна дейност на ОЛАФ в областта на борбата срещу измамите и корупцията, които накърняват финансовите интереси на ЕС.
Тези дейности включват мисии на ОЛАФ в държавите - членки в рамките на конкретни разследвания, както и срещи на представители на организацията с органите на държавите - членки, пише още в специалното писмо на говорителя на европейската институция.

По време на двудневната си визита Франц-Херман Брюнер ще разговаря с министъра на вътрешните работи Михаил Миков, с министъра на правосъдието Миглена Тачева, финансовия министър Пламен Орешарски, с главния прокурор Борис Велчев и с директора на ДАНС Петко Сертов.

От пресцентровете на всички институции посочиха, че пресконференции не са предвидени.
Министър Миглена Плугчиева обяви, че след приключване на посещението на Франц-Херман Брюнер ще даде пресконференция за медиите.