В над 30-градусова горещина и жулещо слънце от сутринта се вие многолюдна опашка пред българското посолство в Мадрид, където се намира единствената за испанската столица секционна избирателна комисия, предаде БТА.

В 11 часа (местно време) в нея са били гласували над 700 души. В 12 часа в 19-те секции в страна са гласували повече от 2 500 сънародници.

В 14 часа броят на чакащите пред българското посолство е бил около 300 души. Някои от тях са се отказали да упражнят правото си на глас.

Както обясни консулът Мая Стефанова, проблемът е, че в тази секция предварителни заявления за участие в парламентарните избори са подали 576 души - те гласуват без да чакат реда си на опашката.

Имената и данните на останалите трябва да се записват на ръка в отделени протоколи, което отнема време и тази е основната причина за забавянето.

Напрежението сред хората пред посолството е голямо. Основният упрек е, че не са разкрити повече секции в Мадрид и в други селища на Мадридска автономна област със значителна концентрация на българи - Виляалба и Хетафе, например.

Председателката на секционната комисия информира, че ще се даде възможност всички, които към 19 часа бъдат на опашката, да упражнят правото си на глас.

На парламентарните избори през 2005 г. в Испания имаше 33 секции, а гласувалите бяха 4518 души. Предполага се, че тази година техният брой ще е значително по-голям.

Според Националния статистически институт в Испания официално са регистрирани 164 353 българи. Имащите право на глас са 135 775 - данните са от навечерието на изборите за Европейски парламент през юни.

В Испания са разкрити 19 секционни избирателни комисии. В някои от 17-те испански автономни области няма секции.