От "Демократична България" (ДБ) настояват за оставка на цялото правителство начело с премиера Бойко Борисов и нови избори. Очакванията им са, че така българските граждани ще дадат мандат за политическа промяна и смела модернизация на родината ни.

Според "Демократична България" сегашното парламентарно съотношение не осигурява на гражданите добро управление или "дори елементарно политическо приличие и хуманност".

Повод за искането им е намерението тихомълком да бъде закрит Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД).

Декларацията на ДБ е публикувана днес, макар че носи дата 19 октомври, когато бяха дебатите по третия вот на недоверие към кабинета "Борисов-3" за здравеопазване.

Управляващите опитват чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за бюджет на НЗОК за 2019 г. да закрият Фонда като отделна структура. Това се прави без подробни мотиви и оценка за въздействието на такова решение и без всякакъв обществен дебат.

Според демократите заедно със своя Граждански съвет, Фондът е постижение на гражданското общество у нас. Въпреки споровете, Фондът бе модел на индивидуализиран подход при висока степен на прозрачност.

С 16 млн. лв. създават мегаагенция към здравния министър

С 16 млн. лв. създават мегаагенция към здравния министър

Предложението е в Проектобюджета за 2019 г.

Според десните, при промяната не се предвиждат никакви законодателни гаранции за осигуряване на непрекъснатост на осъществяваните от ЦФЛД дейности.

Неясна е и съдбата на Гражданския съвет, но с висока степен на увереност можем да предположим, че именно неговото премахване е една от основните цели на управляващите убедени са от ДБ.

"Предвижда се всички важни въпроси да бъдат уредени с бъдещ подзаконов нормативен акт, без никаква яснота относно цялостния модел, който се предлага и без гаранции за обоснованост, прозрачност и обществено участие в неговата разработка. Това създава още едно ниво на несигурност и непредвидимост при осигуряване на финансирането на лечението на деца", пишат от "Демократична България".

СДС са против мегаагенцията в здравеопазването

СДС са против мегаагенцията в здравеопазването

Ананиев да слуша експертите, БСП да са по-конструктивни, препоръчват сините

Особено притеснително е, че с промените не се включват механизми, които да осигурят финансиране на съпътстващите лечението в чужбина разходи и да гарантират неговата достъпност. Няма предвидени разходи за транспорт, преводи, настаняване и пътуване на един придружител.

В същото време много ясно е споменато, че част от парите, постъпващи в бюджета на Фонда (дарения, невъзстановени депозити по чл. 79, ал. 1 от Изборния кодекс и други) ще постъпват по сметка на НЗОК. Няма гаранция как Касата ще използва тези пари целево - за лечението на деца, а не за друго.

МЗ мисли дали да го има Обществения съвет към Фонда за лечение на деца

МЗ мисли дали да го има Обществения съвет към Фонда за лечение на деца

Преструктурират Здравното министерство

Промените, които засягат бъдещето на Фонда за лечение на деца, се правят непрозрачно и без никаква възможност за обществено обсъждане.

Демократите цитират чл. 18а от Закона за нормативните актове (ЗНА). Според него, органите, които имат право на законодателна инициатива, трябва да провеждат обществени консултации с гражданите и да извършват оценка на въздействието на всеки законопроект. Посоченият законопроект все още не е обявен публично и не е предоставена никаква възможност за провеждане на обществени консултации за срок от поне 30 дни, пишат от ДБ.

Според тях структурните промени, които се правят чрез преходни и заключителни разпоредби на бюджетен закон са потенциално противоконституционен подход.

Конституционният съд вече се е произнасял, че "ежегодните бюджетни закони са закони във формален смисъл като в основното, същинското си съдържание те не съдържат правни норми".

Функциите на Фонда за лечение на деца нямало да бъдат отнети

Функциите на Фонда за лечение на деца нямало да бъдат отнети

Имало обаче пропуски в досегашната им система

Фундаментални промени чрез изменение на над десет нормативни акта чрез преходни и заключителни разпоредби на "закон" с действие една календарна година противоречи на основни принципи на върховенство на правото. Това поставя под въпрос легитимността и стабилността на обществените отношения в областта на здравеопазването и законосъобразното установяване и функциониране на новосъздадените органи, както и на процедурите, които протичат пред тях.

МС обнови членовете на Обществения съвет към Център „Фонд за лечение на деца”

МС обнови членовете на Обществения съвет към Център „Фонд за лечение на деца”

Министрите приеха промените в състава

От "Демократична България" смятат, че здравеопазването се нуждае от сериозни реформи, но този подход (тихомълком да се правят фундаментални промени - б.р.) е недопустим. Едва след широк обществен дебат и отчитане на всички гледни точки управляващите биха могли да внесат един напълно разработен нормативен пакет, с който да осъществят необходимите реформи.

Демократите смятат, че без обществен натиск управляващите няма да се откажат от порочния си подход. Този казус не само не е прецедент, той е израз на най-дълбоката същност на това управление.

"В този казус виждаме логичен и завършващ етап от последователната война с гражданското общество по повод на Фонда за лечение на деца. Същата война се води и по отношение на майките на деца с увреждания, които са принудени да протестират с месеци, за да могат да си осигурят вниманието на управляващите. По същество, той съдържа същия шокиращ цинизъм, който беше демонстриран от вицепремиера Валери Симеонов, не само в скандалното му изявление, но и в многократно по-скандалното му поведение след това", пишат демократите.