Регионалният министър Гроздан Караджов заяви, че при встъпването си в длъжност в специалната сметка за строителството на АМ "Хемус" не е имало пари, съобщава Нова телевизия.

По негови думи по време на служебното правителство е имало недостиг на средства за компенсации и те са били изтеглени временно.

"При формирането на новия бюджет се разбрахме, че когато бъде разплетен казусът с инхаус процедурите, с постановление на Министерския съвет ще сложим достатъчно средства в нея. Тъй като казусът не е решен, още няма пари", обясни Караджов.

Той отрече твърдението на ГЕРБ, че в сметката е имало 1 милиард лева. По негови думи през лятото на миналата година е имало около 490 милиона лева.

Нанков: Караджов да пита супер вицепремиера Василев къде са парите за „Хемус“

Нанков: Караджов да пита супер вицепремиера Василев къде са парите за „Хемус“

Ако ГЕРБ били все още управляващи, "Хемус" до Велико Търново щяла да бъде готова

Точно тези пари са взети да се посрещнат първите компенсации за тока, поясни министърът.

Той подчерта, че няма никакви гаранции за строителството.

"Строят го частни фирми, които са пренаети от "Автомагистрали", но гаранцията се носи от държавното дружество, тоест от нас. Ние си плащаме и ние си носим гаранциите - това не е добре и затова ги няма и парите", посочи регионалният министър.

Относно въпроса с междуградските превози той бе категоричен, че не може превозвачите да носят на гърба си социални функции, които държавата е обещала.

Запитан и дали са изплатени парите на пътностроителните фирми, Караджов заяви, че дотук са им платени 55%, като очаква до края на другата седмица да бъдат изплатени напълно.

Караджов окончателно разплита възела с АМ "Хемус" до 2027 г.

Караджов окончателно разплита възела с АМ "Хемус" до 2027 г.

Паритетът на лева можел да бъде спасен само с инвестиции в инфраструктура