Народното събрание даде „зелена светлина" на плана „Орешарски". В подкрепа на плана гласуваха 108 депутати, от които „за" бяха 107. Един депутат от „Атака" гласува „въздържал се".

Нaродното събрание се зае с плана „Орешарски". Новост в него е, че от 1 октомври се предвижда увеличаване на минималната работна заплата.

"Когато поех управлението на страната, знаех, че поемам отговорност в изключително трудна икономическа, социална и политическа ситуация", заяви премиерът Пламен Орешарски от парламентарната трибуна.

„Знаех, че този кабинет няма да има обичайните 100 дни кредит на доверие", допълни той. Миналата седмица допуснах политическа грешка, за която се извинявам, за пореден път изтъкна премиерът.
Оставката за мен би било лесно политическо решение, изтъкна отново Орешарски. Това обаче ще задълбочи проблемите, само ще задълбочи кризата, според него.

Станишев излезе с „декларация срещу лицемерието"
Още...

Той поиска временна подкрепа от депутатите за плана си. Пламен Орешарски настоя за запазване на гражданския мир в името на стабилизиране на държавата.

Първата задача на кабинета е да се овладее срива в енергетиката. Затова и планът „Орешарски" предвижда промяна в ценообразуването на тока.

"Планираме да предложим в тристранния съвет увеличаване на минималната работна заплата", обясни премиерът. Това ще стане от 1 октомври. "Още от сега трябва да се подобрят условията за правене на бизнес", подчерта министър-председателят. Той обеща борба с контрабандата и нелоялната конкуренция.

Пламен Орешарски призова депутатите бързо да изготвят нов Изборен кодекс.

Корнелия Нинова посочи от трибуната, че хората са излезли на протести през зимата, заради високата цена на тока. До 5% се предвижда да поевтинее тока, ако минат промените в енергийните закони, подчерта тя.

Планът „Оршарски" предвижда още увеличаване на майчинските на 310 лева, увеличаване на кръга от лицата, които могат да получават енергийни помощи, предвиждат се и мерки за младежката безработица, припомни депутатката и допълни, че от 1 януари 2014 г. се предвижда възстановяване на Швейцарското правило за индексиране на пенсиите.

ДПС обеща на кабинета "Орешарски" твърда подкрепа
Още...

Нинова обаче поиска и нова мяра - за замразяване на пенсионната възраст.
"И ние и вие чухме гласа на бизнеса", изтъкна Корнелия Нинова.

По думите й кабинетът предвижда облекчаване на бизнеса чрез премахване или облекчаване на над 1000 лицензионни режима. "Имате нашата подкрепа за драконовски мерки за борба с контрабандата", обърна се социалистката към представителите на правителството, дошли в НС.

Корнелия Нинова похвали МС, че е подновил диалога с местната власт. "Планът, който предлага премиера Орешарски заслужава нашата подкрепа", заяви социалистката. Според нея този план отговаря на очакванията на хората. "С него се дава ясен знак, че сме изпратени тук, за да свършим работа и ще я свършим", увери Нинова.

Планът "Орешарски" заслужава жертвата от страна на "Атака"
Още...

"Българското общество трябва да знае какво изскача от торбите със зулуми на предишното правителство". Това коментира на свой ред и Ахмед Башев от ДПС. Хората, по думите му, искат решенията в плана „Орешарски" да бъдат приети сега.

„Бързайте г-н министър-председател, бързайте, защото нямаме време", призова Башев.
Страната, по думите на депутата от ДПС, е докарана до това положение от „калинките".