Има конституционно мнозинство и дори над него в 48-то Народно събрание за всеобхватна правна реформа. В това е убеден президентът Росен Плевнелиев, който в студиото на БТВ направи извод от проведените разговори от формата, предложен лично от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, за контактна група, която да проучи едно мнозинство.

И Росен Плевнелиев е убеден, че това може да стане, тъй като има 95% съгласуване в програмите на партии, които формират "много повече от конституционно мнозинство". "Яд ще ме е, ако това бъде пренебрегнато и България бъде запокитена", заяви Плевнелиев, убеден, че ако има работещо народно събрание и редовен кабинет до една година ще има съдебна реформа. Затова и той се е обадил лично на Христо Иванов и му го казал. "Време е и те да излязат от сянката на тези тежки противопоставяния", призова Плевнелиев.

На въпрос преди това дали главният прокурор Иван Гешев е обсъждан като условие за компромис, Плевнелиев призова "Оставете имената, имената биха дискредитилари всеобхватната реформа" и настоя: "Тези неща трябва да се свършат, независимо с кой мандат."

Гешев: Никой не е недосегаем - Борисов, Петков или Божков
Обновена

Гешев: Никой не е недосегаем - Борисов, Петков или Божков

Оставката на главния прокурор се искала от наследниците на номенклатурата

Няколко дни след разговорите в Народното събрание, които се проведоха с три парламентарни групи - ГЕРБ, ДПС и Български въдход, Росен Плевнелиев вече е по-голям оптимист за разбирателство в 48-то Народно събрание, тъй като "се трупат сигнали за отрезвяване". Въпреки това даде положителен пример с "излизането на БСП от сянката на тази игра на противопоставяне" и подкрепата за Вежди Рашидов за председател на парламента - нещо, което се случи преди самите разговори на контактната група.

Контактьорите: Програмен кабинет ще е по-стабилен от антикризисно правителство

Контактьорите: Програмен кабинет ще е по-стабилен от антикризисно правителство

Плевнелиев и Паси установили, че политическите сили не са готови за лидерски срещи

Втори пример даде с ясната подкрепа за пътя на България към Еврозоната, както гласува Народното събрание през изминалата седмица - с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ПП и ДБ бил париран план да вкара един крайно негативен доклад, който популистки да отклони България от пътя й.

"Благодаря за това, което свършиха в зала ГЕРБ, ДПС, ПП и ДБ", каза Плевнелиев.

Плевнелиев се тревожи, че ако продължи партийната пропаганда и рекордно високото противопоставяне, довело и до незаконен арест на партиен лидер, ще дойде несистемно управление, а може би и антиевропейско управление, а защо не и президентска република.

"Цената ако няма редовно правителство, ще бъде много висока. Хаосът ражда чудовища", предупреди експрезидентът и настоя "да има яснота и план" - сега е моментът да се преговаря, посочи експрезидентът и обясни, че ако се пропилее мандатът на ГЕРБ, те ще го върнат на втория и отиваме към третия мандат.

Държавният глава е длъжен да даде третия мандат на този, който има най-голям шанс да направи правителство. Но въпросът е какъв е планът на президента и какво иска, се пита Росен Плевнелиев.

Борисов има решение за цените на горивата

Борисов има решение за цените на горивата

Аритметиката на лидера на ГЕРБ не излиза без ДПС и Възраждане