Кандидатът на БСП ген. Румен Радев стопява бързо дистанцията с кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. За по-малко от 20 дни той е прибавил 4 % симпатизанти. Това показват резултатите от национално представително изследване на общественото мнение на Агенция "Медиана". То е проведено в периода 26-31 октомври сред 1003 пълнолетни граждани. Проучването е реализирано със собствени средства.

На базата на резултатите от проучването може да се прогнозира, че се очертава много висока избирателна активност. Около 3,8 - 4 млн. избиратели вероятно ще застанат пред урните. От "Медиана" отбелязват, че очакванията за формални, апатични избори с предрешен победител не се оправдават.

Социолозите прогнозират труден балотаж и сериозна възможност за загуба за Цецка Цачева. На практика щял спонтанно да се създаде общ фронт - "Всички срещу Цачева и ГЕРБ". На практика всички не-ГЕРБ кандидати имали сериозен потенциал да победят Цецка Цачева на втори тур.

Резултатите от изследването на "Медиана" показват, че нарастват потенциалните гласоподаватели на Красимир Каракачанов, Веселин Марешки и Пламен Орешарски. Марешки вече заемал четвърта позиция. При Орешарски значително влияние оказвала подкрепата на ДПС.

Социолозите правят заключението, че Цецка Цачева е постигнала максимална консолидация на избирателите на ГЕРБ, но не се ползва с никаква популярност извън симпатизантите на ГЕРБ. Потенциалните й избиратели се изчерпвали с тези на ГЕРБ и за 20 дни не са се увеличили. Нарастването на подкрепата за конкурентните кандидати и липсата на растеж при Цецка Цачева било лоша прогноза за нея.

От "Медиана" подчертават, че доскоро нещата са изглеждали, че Цецка Цачева ще е на първо място на първи тур, но труден балотаж. Сега и първото място на първия тур на изборите било под въпрос.

С 4 % засега Цачева води пред Радев сред твърдо гласуващите. Все още има 12 % гласоподаватели, които се колебаят и за които било по-вероятно да гласуват за алтернативни кандидати или да не гласуват, ако не са гласоподаватели за Цачева.

Балотажът бил сигурен на 100 %, като щял да бъде между Цачева и Радев, прогнозират още от "Медиана". Той щял да бъде силно повлиян от резултатите на първия тур.

Социолозите смятат, че Цачева има много малък потенциал да привлече избиратели, гласували за другите кандидати. Тя можела да разчита на едва 50 % от избирателите на Трайчо Трайков; на 11 % от тези на Патриотичния блок; На 17 % от тези на Марешки.

Много по-голям потенциал да привлече избиратели на другите кандидати имал Румен Радев. Той можел да разчита на 50 % от тези на Татяна Дончева; 63 % от избирателите на Калфин; 26 % от тези на Каракачанов и 27 % от гласувалите за Марешки и дори 17 % от гласувалите за Трайчо Трайков, прогнозират още от "Медиана".