И за тези избори „Менса България“ отправя покана към всички кандидати за президент и вицепрезидент да направят един от тестовете за интелигентност напълно безплатно. Условието е обаче резултатите от теста да станат публични.

В Република България предстоят избори за най-високия пост в държавата, които ще се проведат на мажоритарен принцип, в който се отчитат и личните качества на кандидатите, посочват от организаторите и не скриват личната си заинтересованост като гласоподаватели.

Според тях този тест ще допринесе за по-прозрачното представяне на самите кандидати, а и ще помогне и на гласоподавателите да направят по-лесно своя избор.

Надяваме се, че кандидатите, които направят теста, ще оповестят своите резултати публично, заявяват от „Менса България” като се ангажират да поемат таксата на всеки явил се кандидат, ако направи това или подпише декларация за отказ от поверителност.

Припомняме, миналата година на местните избори подобна покана отново бе изпратена до кандидатите.

Тестът за интелигентност е по стандарт, одобрен от „Менса Интернешънъл”, и се използва в цял свят. Продължителността на теста е 30 минути, а резултатите излизат в рамките на 30-60 минути по-късно.

„Менса България” е основана през 1991 г., а от 1998 г. е пълноправен член на „Менса Интернешънъл” - най-старата и най-масова световна организация на хора с висок коефициент на интелигентност. На 1 октомври тази година „Менса Интернешънъл” отбеляза 70 г. от създаването си.