Актуалната ситуация на сътрудничеството между България и Република Северна Македония обсъдиха българският посланик в Скопие Ангел Ангелов и специалният представител на правителството на Република Северна Македония за България Владо Бучковски. Двамата се срещнаха на 1 март 2021 г., съобщиха от МВнР.

Любчо Георгиевски предлага решение на спора между България и Северна Македония

Любчо Георгиевски предлага решение на спора между България и Северна Македония

Скопие да приеме историческата истина, а София -действителността

Двамата разговаряха за двустранните връзки в областта на медиите, образованието, културата, здравеопазването и инфраструктурните проекти. Специално внимание бе поставено на готовността на двете страни за изграждане на граничния контролно-пропускателен пункт "Клепало" между общините Струмяни и Берово.

По време на срещата посланик Ангелов представи предстоящите през 2021 г. проекти в рамките на официалната помощ за развитие, предоставяна ежегодно на Република Северна Македония от България.

Президентът иска адекватна защита на сънародниците ни зад граница

Президентът иска адекватна защита на сънародниците ни зад граница

Поводът е побой над българин в Македония

По повод народния празник Баба Марта посланик Ангелов подари мартеница на Владо Бучковски, който отправи поздравления по случай предстоящия национален празник на България на 3 март. 

Припомняме, Бучковски бе премиер на РС. Македония от декември 2004 г. до август 2006 г.

Каракачанов: Скопие няма как да ни надхитри

Каракачанов: Скопие няма как да ни надхитри

И това е глупостта в Скопие

В момента отношенията между България и РС. Македония са обтегнати.

Поводът е, че на заседанието на Европейския съвет от 18 октомври 2019 г. не се постигна съгласие за датата за началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз.

Още преди това преговорите между българските и македонските историци в общата комисия започнаха да буксуват, като препъникамък се превърна фигурата на Гоце Делчев. Срещата на 13 септември 2019 г., беше определена като "най-безплодната".

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието, но не бе постигнато съгласие по въпроса за Гоце Делчев.

Препъникамъкът в работата на експертите е именно личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отказа да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември, която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.

На 2 май 2020 година стана ясно, че Македония едностранно е прекратила разговорите за общата ни история.

След известно прекъсване на 16 октомври 2020 г. Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси е постигнала напредък в изработването на обща позиция по темата за 24 май, писмеността и делото на светите братя Кирил и Методий. Това е единствената от общо 14 бележки, свързани с учебниците по история, по която имаше прогрес.

На 25 февруари се проведе поредното заседание на Комисията, на която стана ясно, че двете страни са стигнали до темата за Средновековието.