Посочете ми трима олигарси, за да ви кажа какво сме направили срещу тях, отвърна главният прокурор Цацаров на въпрос „срещу колко олигарси прокуратурата е осъществила ефективни досъдебни производства". В Наказателния кодекс няма дума олигарси, аз работя с него, посочи той.

По отношение на проверката по сигнала на Протестна мрежа срещу Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков, главният прокурор обясни, че са изпратени постановления за възлагане на проверка до всички органи, които имат отношение по нея - ДАНС, Главна дирекция „Национална полиция", НАП.

Това са постановления с конкретни задачи, като има и включително и такова, което трябва да даде отговор на оплакванията за незаконно поставени пътни знаци на улиците, на които живеят Василев, Пеевски или Бареков.

Изпратено е постановление и до направление „Банков контрол" на БНБ, като в момента, в който всички органи изпратят документи, прокурорите от Върховна прокуратура ще направят съответна оценка, увери той.

От страна на самия Цветан Василев са изпратени два сигнала - първият представлява молба, с която той иска да му бъде изпратен препис от сигнала на Протестна мрежа. „Няма да коментирам подобна молба - не може да се иска такова нещо, прокуратурата не е длъжна да му дава подобна информация", отсече Цацаров.

По отношение на втория му сигнал за набедяване, той се разглежда по съответния ред от съответната компетентна прокуратура. Няма никакъв проблем сигналът срещу Василев и неговият за набедяване във връзка със същия сигнал да се разглеждат успоредно, увери Сотир Цацаров.

Дали мнозинството, с което е освободен от Висшия съдебен съвет Камен Ситнилски, е съобразено със закона и Конституцията, ще каже съдът, категоричен бе главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с решението на ВСС от миналата седмица, което предизвика сериозен скандал.

Ясно е, че решението ще бъде предмет на съда и той ще се произнесе, посочи той. Цацаров категорично отхвърли твърдението, че Ситнилски е отстранен, за да бъде „овладян".