ПП/ДБ няма да вкара държавата в енергиен риск, нито ще допусне цената на бензина да се качи. Ако това е цената на това правителство, готови сме да я платим. Не ни е страх. Обещали сме на нашите избиратели, че ще защитаваме техните интереси. Това заяви съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков в ефира на БиТиВи.

Той изтъкна, че по-рано днес по време на вота на недоверие некоалиционните партньори излезли от залата, а опозицията пък не се регистрирала. ПП/ДБ единствени носят отговорност в тази държава, допълни Петков.

Според него ГЕРБ все още не могат да преглътнат, че са загубили София и Варна на местните избори. По думите му ДПС и ГЕРБ са се консолидирали, работят като една партия и опитват да залагат политически капани. Той бе категоричен, че не е молил Бойко Борисов да подкрепи Васил Терзиев в битката за София. Съпредседателят потвърди, че двамата лидери са провели разговор, но инициатор е бил Борисов.

Петков засегна и темата за днешното заседание на Съвета по сигурност към МС. Той посочи, че са водени разговори с експерти и службите по казуса с "Лукойл". По думите му опита да се свали руския петрол от 50% на 0 процента е опасна и носи рискове. Депутатът подчерта, че "Лукойл" никога не е работил само с неруски петрол, винаги е имало смесица.

Съпредседателят на ПП поясни, че има една голяма въпросителна, ако дерогацията се премахне преди 1 март - дали рафинерията в Бургас ще може да продължи да работи. Според него това поставя под въпрос и доставките на дизел и бензин до бензиностанциите. Той бе категоричен, че дерогацията не може да бъде отменена за три дни. За него подобен ход би бил безотговорен.

ГЕРБ напуснаха МС и новото мнозинство на "Лукойл"

ГЕРБ напуснаха МС и новото мнозинство на "Лукойл"

Надушиха ново мнозинство да брани "Лукойл" и руския петрол

Петков заяви, че ГЕРБ и ДПС са искали да заложат политически капан на правителството. Те искат да сложат нереалистичен срок, който ние да отхвърлим. Ако ние случайно се навием да ги подкрепим, цените ще скочат и ще има масови протести. Въпреки, че това е предложение на ГЕРБ и ДПС, кабинетът ще оберем негативите, допълни той.

Кирил Петков подчерта, че "Лукойл" най-накрая си плаща данъците в пълен размер. До края на годината очакваме близо 400 млн, лв. приходи от там. Махайки дерогацията те няма да има печалба от която да плащат данъците, уточни бившият премиер.

По отношение на твърденията за заобикаляне на дерогацията той посочи, че се проверява дали всеки кораб, пътуващ за Украйна, е стигнал там. Ако се установи, че това не е така, ще има сериозни санкции, допълни Петков.

Той засегна и темата за бюджета. По думите му когато става дума за икономика няма по-добър икономист от Асен Василев. Той успя да постигне 3 дефицит, необходим за влизането в еврозоната, в същото време да запази и социалните плащания. Когато Европа е на ръба на рецесия, да се затягат коланите е грешка. Такава политика не бихме подкрепили, това е нашата червена линия.

И Денков говори за темата "Лукойл" като за политически капан

И Денков говори за темата "Лукойл" като за политически капан

Няма противоречия в ПП/ДБ кога да падне дерогацията на руски петрол