Отношенията ни с ГЕРБ са ясни, заяви лидерът на ДБГ и съпредседател на Реформаторския блок Меглена Кунева пред БНТ. "Те са на базата на коалиционното споразумение. Ние искаме конкретни неща от управлението и се борим те да може да станат. Всеки от колегите има своя фокус на внимание", обясни Кунева.

Тя поясни, че отношенията им са свързани с образованието, успешното председателство на ЕС, борбата с корупцията, върховенството на закона и реформата в съдебната система, свободния пазар, здравеопазването. Имало нужда от сътрудничество на местно ниво, поясни лидерът на ДБГ.

Немислимо е гласувалите за кандидата на РБ Трайчо Трайков да гласуват в ляво на балотажа, категорична бе тя. На тези избори Реформаторският блок запази своята тежест – той има потенциал и бъдеще, запазихме тенденцията на подкрепа за Блока, убедена е Кунева.

Радан Кънев: Простотията със задължителното гласуване е в полза на популизма

Радан Кънев: Простотията със задължителното гласуване е в полза на популизма

Референдумът е работа на българските граждани

Тя увери, че са имали пълна мобилизация и посочи, че предстоящият избор в неделя е избор между лявото и дясното. По оношение на позицията на ДСБ от вечерта на вота, Кунева коментира, че Изпълнителният съвет на РБ се е събрал вчера вечерта и е взел общо решение.

"Както се е случвало и друг път, абсолютно всички лидери бяхме събрани и чакахме един човек – председателя на ДСБ. Оттам нататък е тежко лично негово решение да не помогне със своя призив България да предотврати ляв президент. Това е странно и непоследователно поведение", посочи тя.

Не може да се правят лични сметки, че ще дойдеш един ден на бял кон, ще имаш цялата власт, а дотогава да няма значение, че държавата ти ще се разсипва. Да се правят подобни екперименти и да заемаш позата на наблюдател, докато страната ти се люлее, е крайно неприемливо, заяви Кунева.

Според Кунева, внушенията, че избиратели на РБ в София са гласували за Радев, вместо за Трайков, е несъстоятелно. Фактите не го потвърждават, каза тя и посочи, че в София РБ има изключително висок резултат. Кунева каза, че е политически съсипваща идеята някой да действа на принцип "не искам аз да съм добре, искам на съседа да е зле".

По отношение на евентуални предсрочни избори след резултатите от втория тур, Кунева коментира: нито са желани, нито са невъзможни, нито ще се уплашим от тях. Това, което трябва да направим, е да се мобилизираме и да дадем най-доброто от себе си в следващата седмица, подчерта вицепремиерът и лидер на ДБГ.