След като в партията, в която имах най-много номинации, ръководството посочи друг кандидат, смятам случая за приключен, защото това не е конкурс за красота. Това заяви омбудсманът Мая Манолова по повод отказа й да участва в предизборната битка.

Още по-малко искам да съм част от раздорите в лявото, защото винаги съм възприемала себе си като възможност да бъде решен проблем, а не да бъде създаден", коментира Манолова в ефира на Нова телевизия.

Омбудсманът се въздържа от коментар по проблемите на лявото и призова: „Питайте представителите на лявото - БСП, АБВ".

Манолова пожела успех, но не на кандидатите, а на гражданите - „да имат късмета да случат на президент". От позицията си на омбудсман, тя подчерта, че се интересува от проблемите и интереса на гражданите.

През отпускарските месеци Мая Манолова е подготвила 7 законопроекта. „Моля и партийните ръководства да си вършат работата. Не може държавата да спре, защото има избори", коментира тя.

По думите й част от законодателните предложения са насочени към „своеволията" на частните съдебни изпълнители и тормоза на банки и монополни дружества върху хората. Масовият случай е с малките длъжници, които може да дължат 100 лв. на монополно дружество за ток, парно, вода например. Заради всички допълнителни такси обаче дългът от 100 лв. в един момент надхвърля 1000 лева. 25 лв. е държавната такса, ако монополистът се снабдява по бързия ред с изпълнителен лист. Начисляват се лихви и неустойка и други разходи.

През миналата година „Топлофикация" е завела 21 000 дела, заяви Манолова.

Другото предложение на омбудсмана е за защита на гражданите от банките. Манолова настоява да бъде ограничена възможността без съдебен процес да се снабдяват с изпълнителен лист. Според нея потребителят трябва да може да реши дали иска спорът да минава пред съд. Човекът може да прецени дали коректно са изчислени сумите. Ако смята, че са начислени, може да поиска съдебен процес.

Манолова е подготвила и промени, които са насочени към това, частните съдебни изпълнители да не злоупотребяват. Ако дължите 200 лв., достатъчно е да запорират заплатата ви. По думите й обаче, ЧСИ-тата налагат запор също и на банкови сметки и други и „една сутрин се събуждате с блокиран живот".