От лоша организация при приемането на протоколите от изборите се оплакаха членовете на секционни избирателни комисии във Варна. През нощта е имало припаднали хора, а някои вече са повече от 26 часа пред Двореца на културата и спорта, информира БНР.

"Да си подобрят организацията. Ние не сме за първи път тука, такова нещо като сега не е било. Бежанците в лагерите са при по-добри условия. Времето е прекрасно. Това ни спаси. Цяла нощ, в един и половина, когато ние дойдохме минаваше 17 номер от областта. В момента ние сме от шест и половина вчера, правим 26 часа работни и не знаем до кога ще бъдем (приети - б.р.). В момента минава 150 номер, тоест десет човека те не могат да обработят за един час", разказа Стефка Цонева от община Бяла.

Тя обясни, че на балотажа няма да бъде секретар на секционна избирателна комисия. "Това възнаграждение, което го получавам, аз не отивам за възнаграждението, но в крайна сметка безплатен обяд няма. За времето, което заработваме, нищо не получаваме за него", допълни жената.

Секретарят на Районната избирателна комисия във Варна Мария Тодорова увери, че комисията се справя добре с обработката на изборните книжа, въпреки технически проблеми. В морската столица Веселин Марешки е първи в изборите за президент и вицепрезидент в Трети Варненски многомандатен район.

На база 41 % от обработените протоколи, той печели с 26,24 процента. Втори е тандемът на ГЕРБ Цачева-Манушев с 19,47%, трети са Румен Радев и Илияна Йотова - с 18,96 процента. Красимир Каракачанов и Явор Нотев печелят 14,55 процента, Трайчо Трайков и Съби Събев -5,19 процента.