Преподавателят по Конституционно право в Софийски университет "Свети Климент Охридски" проф. Пламен Киров не очаква новото 48-о Народно събрание да има дълъг живот, а смята, че ще утихне бързо.

Парламентът обаче първо трябва да приеме бюджета за следващата година и ако депутатите имат воля, да приемат необходимите закони, за да можем да получим някакви средства от Плана за възстановяване и развитие, обясни пред News.bg проф. Киров. Той обаче изтъкна, че с изискванията, които представя Европейската комисия за отпускането на средствата, най-вероятно няма да се справим и няма да има финансиране или то ще бъде силно ограничено.

Синдикатите: Ако няма бюджет за догодина - ужас!

Синдикатите: Ако няма бюджет за догодина - ужас!

Готови са за дебат по предложението за две цени на потребление

"Това е, което би трябвало да направи парламентът поне преди да се разпусне, но самите три последователни опита за формиране на правителство не предполагат особено много време, за да могат народните представители да се справят с тези задачи. Те (депутатите) влизат в парламента с намерение не да градят мостове, а да засилват конфронтацията", посочи той.

Проф. Пламен Киров очаква да види как ще тръгне още първото заседание на парламента и първото препятствие, което трябва да прескочат депутатите - да изберат председател на Народното събрание. Там очакванията не са много добри дотолкова, доколкото се нарушава едно класическо правило и по-скоро една парламентарна традиция най-голямата партия да излъчва председател на парламента, а всяка една парламентарно представена група да има заместник-председател в законодателния орган, обясни проф. Киров.

И Възраждане се впусна в надпреварата за шеф на парламента

И Възраждане се впусна в надпреварата за шеф на парламента

Петър Петров е кандидатът на партията на Костадинов

Проф. Киров е на мнение, че така, както се очертава политическата конфронтация въз основа на предварително заявена воля от парламентарно представените партии първият и вторият мандат за съставяне на правителство най-вероятно ще завършат без успех.

По думите му третият мандат се очертава да е ключът за съставяне на правителство.

БСП няма да подкрепи кабинет с първия мандат

БСП няма да подкрепи кабинет с първия мандат

Социалистите също се обявиха за конструктивна опозиция

Според него страната винаги е близо до предсрочни парламентарни избори, доколкото нивото на политическата мисъл и отговорността сред нашите политици е много ниска. След като народните представители загубиха желание да си говорят, да обсъждат, да дискутират истинските проблеми на държавата, а приемат управлението като усвояване на власт и ресурси на обществото, резултатът е този, който виждаме, и се повтаря със силата на обреченост на българската нация, подчерта проф. Киров.

Иван Гешев с писмо кани всички депутати да спасяват доверието в държавността

Иван Гешев с писмо кани всички депутати да спасяват доверието в държавността

Прокуратурата отчита занижено доверие на обществото в институциите