ГЕРБ откриха своите приоритети в приоритетите на Ирландия, Литва и Гърция.

Посланиците на трите държави бяха изслушани от депутатите в парламентарните комисии по външна политика и отбрана и по европейските въпроси.

Ирландският посланик Джон Роуан, чиято страна председателства в момента ЕС, докладва за приоритетите на ирландското председателство. След Ирландия председателството на ЕС се поема от Литва и Гърция.

Стабилност, растеж и заетост - това бяха трите думи, характеризиращи основните приоритети на трите държави. Председателят на външната комисия Доброслав Димитров от ГЕРБ бе особено очарован от чутото и изтъкна: „Все едно чета нашата програма".

Добрев подчерта, че растежът е приоритет на правителството на ГЕРБ, които в кризата са водили политика на строга фискална политика и затова българите не са усетили толкова силно трусовете на кризата. Депутатът изтъкна, че и за ГЕРБ приоритет е разширяването на ЕС.

В тази си среща с посланиците на Ирландия, Литва и Гърция Доброслав Димитров се чувствал като римския сенатор Катон Стари, на когото принадлежат думите: „Картаген трябва да бъде унищожен". Затова и при всички свои срещи с представители на ЕС, както и днес, Доброслав Димитров повтори: „И все пак България трябва да се присъедини към Шенген".

По думите на народния избраник не е добър знак, че се нарушават правилата на ЕС, тъй като страната ни е готова за членството си в Шенген.

Социалистът Ангел Найденов от своя страна бе притеснен от създаването на Европа на две скорости. Джон Роуан го увери, че няма такава опасност, но гръцкият му колега заяви, че това е реална опасност, която обаче е отчетена от евролидерите.

Приоритетите на ирландското председателство са преодоляване на предизвикателствата на икономическата криза, възстановяване на икономическия ръст на ЕС, бързо възстановяване на заетостта и подобряване на конкурентоспособността на ЕС. Това е централна тема, върху която ще се съсредоточим, подчерта посланик Роуан.

Ирландия, по думите му, ще търси съгласие по темата за банковия съюз и ще се бори за фискално консолидиране между страните членки. Във фокуса на ирландското председателство остава защитата на потребителите, подкрепата за малките и средни предприятия, студентската мобилност, както и кохезионната политика.

Ирландия няма да изостави и земеделската политика на ЕС и нейните социални ефекти. Европа се нуждае от силен и продължителен растеж, подчерта Джон Роуан.
Според него Европейският съвет по-скоро трябва да приеме мерките в компакта за растеж и да продължи с изпълнението на идеите, заложени в Европа 2020.

Посланията на Европа 2020 ще озарят пътя ни напред, смята посланик Роуан.

Нови работни места, малките и средни предприятия, развитието на технологичния сектор пък са сред основните приоритети на Литва, която поема председателството на ЕС във втората половина на тази година.

Литва ще работи за развитие на дигиталния пазар и иновациите, приоритет ще са и научните изследвания и високите технологии.

Според Литва ЕС трябва да работи за развитието на широка енергийна инфраструктура, като до 2014 година ЕС трябва да има единен енергиен пазар. Литва няма да изостави и зелените енергии.

Гърция пък, която ще поеме ЕС на 1 януари 2014 ще работи за разширяването на общността, засилвайки преговорите с Турция, Исландия и Черна Гора. Ще продължат разговорите и със страните от западните Балкани, като за южната ни съседка от изключителна важност е политиката на добросъседство.